Gabriel'den Seehofer ve Merkel'e 'sorumsuzluk' eleştirisi


Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, iktidar ortakları Hıristiyan Demokrat Sosyal Birlik Partisi (CSU) Başkanı Horst Seehofer ve Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'i ağır eleştirdi. Gabriel, hükümetin sergilediği tavrın aşırı sağcıların işine geldiğini, Birlik partilerinin 'sorumsuzca' davrandığını iddia etti. Koalisyonu oluşturan partilerin liderlerinin gündemdeki tartışmalı konuları ele almak için yarın bir araya gelmesi bekleniyor. Büyük Koalisyon hükümetinin ortakları CDU ve kardeş parti CSU arasındaki mülteci politikaları konusundaki tartışma hükümet krizine dönüştü.

CSU lideri Bavyera Başbakanı Horst Seehofer'in mülteci politikalarından dolayı Başbakan Angela Merkel'i (CDU) eleştirerek, ültimatom vermesi iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel tarafından ağır bir dille eleştirildi. Gabriel, Birlik partilerinin mülteci politikaları üzerinde tartışmasını 'yakışmayan ve sorumsuzca' diye değerlendirerek, bunun hükümetin çalışmasını etkilediğini vurguladı.

Spiegel Online'a açıklamada bulunan Gabriel, Birlik partilerinin tavrının 'biz bu konunun üstesinden gelemiyoruz' intibaı uyandırarak insanların içindeki tedirginliği artırıp, ülkede korkunun artmasına sebep olduğu için 'sorumsuzca' bulduğunu savundu. Gabriel ayrıca, "Birlik partileri arasındaki tartışma ne kadar uzarsa, o kadar fazla insan siyasete sırt çevirecek ve aşırı sağcılar sürekli zemin kazanacak." ifadesine yer verdi. Seehofer mülteci akının durdurulmaması durumunda, Federal Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini belirtmiş, Merkel ise bu ültimatom üzerine iktidar ortağı parti liderlerini görüşmeye davet etmişti.

Yarın yapılacak hükümet zirvesinde mülteci politikaları ele alınması bekleniyor. İktidar ortakları arasında anlaşma sağlanamayan diğer bir konu ise sığınmacıların ilk kaydının yapılması için 'transit bölgeler' oluşturulması konusu. Birlik partilerinin talep ettiği bu 'transit bölgelere' SPD karşı çıkıyor. Koalisyon liderleri zirvesi öncesi ayrıca Birlik partilerinden aile birleşimlerinin sınırlandırılması yönünde talep geldi. Ayrıca sınır dışı etme sürecinin de hızlandırılması talepler arasında yer aldı. CİHAN
<< Önceki Haber Gabriel'den Seehofer ve Merkel'e 'sorumsuzluk' eleştirisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER