Alkumru Barajı'na suç duyurusu

Siirt Barosu Başkanı Avukat Mehmet Cemal Acar, Alkumru Barajı ile alakalı suç duyurusunda bulundu.

Alkumru Barajı'na suç duyurusu

Pazar günü Siirt, Botan Vadisin'de pikniğe giden ve Alkumru barajının kapaklarının açılmasıyla sular altında kalan vatandaşlarla ilgili yorumlar gelmeye devam ederken Siirt Barosu Başkanı Avukat Mehmet Cemal Acar konuyla alakalı suç duyurusunda bulundu.
Mehmet Cemal Acar suç duyurusunda "erozyonu artıran, bitki ve hayvanların yok olmasına neden olan, göçe yol açan, tarım arazilerini azaltan, sera gazı salınımına neden olan barajlar daha bir çok olumsuzluğuyla birlikte, yapıldıktan sonra da can almaya devam ediyor" dedi.
5 VATANDAŞIMIZ ÖLDÜ, 1'İ HALA KAYIP
Üzücü olay Siirt'in Meydandere Köyü yakınlarında meydana geldi. Alkumru HES Barajı'nın kapaklarının kırılması ya da ani ve tedbirsiz su tahliyesi neticesinde baraj suyu bir anda bırakıldı. 5 vatandaşımızın hayatını kaybettiği acı olayda 1 vatandaşımız halen kayıp.
HEYET GÖNDERİLDİ
Avukat Acar "olay nedeniyle onlarca yaralı bulunduğunu ve olayın duyulması üzerine baro heyetiyle hemen olay yerine gittiklerini, gözlem ve araştırmada bulunduklarını" belirtti.  Acar yapılan gözlem ve araştırma sonucunun her zamankinden farklı olduğunu öne sürerek şunları ifade etti:
-olay yerinde bulunan vatandaşlar akarsu yatağını aşacak şekilde fazladan bir suyun geldiğini dile getiridi.
- Olayın mağdurları herhangi bir siren sesini duymadıklarını,
- Baraj suyunun her zamankinden daha hızlı ve kontrol edilemeyecek şekilde birden yükseldiğini,
-Olay nedeniyle akarsu havzası içinde bulun köylülerin her zamankinden farklı olarak uyarıldığı ve Şırnak İli Cizre İlçesinde bu seferki tahliye nedeniyle vatandaşların uyarıldığı ve buna ilişkin anonslar yapıldığı, heyetimizce tespit edildi.
İŞLETMECİ FİRMA'NIN SİCİLİ KABARIK
Bölgede işletmeci firmanın daha öncede tedbirsiz ve kontrolsüz baraj suyu bıraktığını ve bu yüzden bir çok vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Acar sözlerine şöyle deva metti:
Baraj yetkilileri olayda kusurludur. Şayet baraj kapakları kırılmamış ise ;
Baraj yetkililerinin baraj havzasında bulunan yerlerde yol yapıp suyu bırakmadan önce araçlarla halkı uyarması gerekir.
Baraj havzası içindeki bazı yerlerde güvenlik istasyonlarının yapılması gerekir.
Baraj kapaklarının birden değil önce birinci kapağının belli bir zaman geçtikten sonra ikinci kapağının açılması gerekir.
KONTROLLÜ AÇILMASI GEREKİRDİ
Normalde üçüncü kapağın kontrollü bir şekilde açılması gerekirdi.  İkinci kapağın açılmasının ardından belirli bir süre geçmesi gerekirdi diyen Avukat Mehmet Cemal Acar uyarı levhalarının belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerektiğinin fakat bunların yapılmamış olduğunun altını çizdi.
OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ
Siirt Barosu Başkanı Acar son olarak şöyle devam etti: "Siirt Barosu olarak olayın zaman kaybedilmeksizin soruşturularak baraj yetkililerinin ihmalinin ortaya çıkarılması için suç duyurusunda bulunduk. Olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu elim olay sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Yaralılara da acil şifalar dileriz."
<< Önceki Haber Alkumru Barajı'na suç duyurusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER