Erdoğan: Türkiye, çatışmalarda taraf değil

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçiminde kendisine yüzde 71 oy oranı ile destek veren Trabzon’u ziyaret ederek vatandaşa hitap etti.

Erdoğan: Türkiye, çatışmalarda taraf değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçiminde kendisine yüzde 71 oy oranı ile destek veren Trabzon’u ziyaret ederek vatandaşa hitap etti. Türkiye'nin hiçbir çatışmanın tarafı olmadığını belirten Erdoğan, "Ülkeme, milletime ve dünyaya açık açık ifade ediyorum; Türkiye bölgemizde yaşanan çatışmaların hiçbirinde taraf değildir. Türkiye hiçbir mezhebin, hiçbir etnik kökenin yanında ya da karşısında değildir. Bütün bu krizler başladığı andan itibaren bizim tarafımız hep barış, diyalog oldu. Bizim tarafımız hep insanların özgürce ve emniyet içinde yaşamaları oldu.” dedi.

Şehir meydanında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Bingöl’de şehit edilen polislerin ailelerine telefonla başsağlığı dileğinde bulunduğunu ve saldırıyı gerçekleştirenlerin güvenlik güçleri tarafından ölü ele geçirildiğini söyledi.

Yaratılanı Yaradan’dan ötürü sevmelerine rağmen ne ülkenin belli bir kısmının, ne de dünya ülkelerinin anlamadığını söyleyen Erdoğan, “Bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı son derece ilkeli, sorumlu ve dik bir duruş sergiliyoruz. Çünkü biz 30 yılı aşkın bir süredir bölücü terör örgütü PKK’ya karşı çok insanımızı kaybettik. Aynı şekilde Irak’ta başlayıp Suriye’de palazlanıp terör estiren İŞID’e karşı da aynı tavrımızı sürdürüyoruz. Irak ve Suriye'den kaçan kardeşlerimize de kapıyı açtık. İmkanlarımızı seferber ettik. 1 buçuk milyonu aşkın insanı şu an ülkemizde misafir ediyoruz. Bu bizim insanlık, vicdani ve İslami anlayışımızdır. Onları bombaların kurşunların altında bırakamazdık. Katil, devlet terörü estiren bir Esed rejimi altında bırakamazdık. Bugüne kadar 4,5 milyar dolar harcamamız oldu.” şeklinde konuştu.

“Bazı komşu ülkelerin kalkıp da Esed rejimini korumak için hâlâ elinden geleni yapmaları akla ziyandır.” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örgüt olarak teröristler olduğu gibi devlet bazında da devlet terörü estirenler var. İşte bunun örneği de Suriye’dir. Suriye halkı bizim kardeşimizdir, sorunumuz yok ama Suriye yönetimiyle terör estirdiği için sorunumuz var. 250 bin insan öldüren böyle bir rejime biz nasıl alkış tutabiliriz? Halkı Müslüman olan bazı ülkeler, eğer Esed rejimine sahip çıkıyorlarsa bunun hesabını bu dünyada da ebedi alemde de veremezler ve hala bunlar üzerinden parasal destekten bahsedenler, silah, mühimmattan bahsedenler bunun hesabını veremezler.”

Erdoğan, Türkiye’nin dik duruşunun hem içerde hem dışarıda bazı çevreleri ciddi şekilde rahatsız ettiğini iddia ederek şunları söyledi: “Büyüyen Türkiye ekonomisi hem içerde hem dışarıda birilerini ciddi bir şekilde rahatsız ediyor. Demokratikleşme alanında atılan adımlar ve çözüm süreci, içerde ve dışarıda birilerini rahatsız ediyor. Önce ‘Türkiye teröre destek veriyor’ diyerek ekonomiye yönelik algı operasyonu başlattılar. Başarılı olamadılar. Kredi derecelendirme kuruluşlarını devreye soktular. Onunla da başarılı olamayacaklar. Şu anda da içerideki piyonlarını maşalarını kullanarak, sokakları terörize etmek gibi alçakça bir yöntem uygulamaya başladılar. İnanın bunu da başaramayacaklar. Gezi olaylarında, 17-25 Aralık darbe girişiminde, 30 Mart ve 10 Ağustos seçimlerinde de başaramadılar, şimdi de başaramayacaklar.”

Son günlerde çıkan olaylar ile ilgili muhalefete yüklenen Erdoğan, Son vandallık olaylarında 31 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, muhalefete yüklendi: “Kamu binalarına, bindikleri belediye otobüslerine, işyerlerine, Kızılay’ın kan araçlarına, Türk bayraklarına, Atatürk büstüne haince saldırdılar. Ne yazık ki ana muhalefet partisi bunlara sahip çıkıyor. Ne yazık ki Parlamento’da bir parti eylemlerde bunlarla beraber hareket ediyor. Ana muhalefet partisi ile bu parti tezkerede de birlikte hareket ettiler. Tezkereye karşı çıkanlar şimdi Türkiye’nin Kobani’ye asker göndermesini konuşuyorlar. Biz Kobani’den 200 bin insanı içeri aldık. İnsani yardımlarını ve bakımlarını üstlendik. Peki olay sadece Kobani mi? Oradaki Kürt kardeşlerimiz mi, Suriye’deki 250 bin kişi öldürülürken sesi çıkmayan ana muhalefet partisi ile bu muhalefet partisinin sesi ne oldu da şimdi çıkıyor? Ana muhalefet partisinin başındaki zât, Esed’i korumak için mi bu adımları atıyor. Şimdi çıkmış akıl veriyor. Kobani için tezkere… Sen o aklını kendine sakla. Böyle konuşmak istemezdim bu makamda. Ama artık bir cumhurun başı olarak bunları söylemek, konuşmak durumundayız.” diye konuştu. 

Erdoğan, sokaktaki şiddet durduğunda şımarıklığın hesabının sorulacağını anlattı: “Hem tezkereye karşı çıkıyor, hem de Kobani’ye yardım etmiyor diye şımarıkça şiddet çağrısı yapıyor. Kimler yapıyor? Maalesef o partinin milletvekilleri. Şu anda kalkıp iktidar partisine doğru yürüyerek, molotof atarak bombalamalar, nedir o maskeler? Demek ki sen teröristsin, eğer değilsen çıkar o maskeyi. Tabi bunlara yönelik ayın 14’ünden sonra gerekli bütün tedbirler alınacaktık. Azami ölçüde yasalarda gerekli değişiklikler yapılacak. Bu kervan, barış kervanıdır. Barış kervanını tehdit eden hangi unsurlar varsa, onlara karşı hukuki zemin güçlendirilecektir.”

Bazı bakanlıkların Trabzon’da yaptığı 53 trilyon liralık yatırımların resmi olarak açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin yeni akademik yıl açılışına katılacak ve Trabzon STK’ları ile istişare toplantısı yapacak. Erdoğan yarın Rize’yi, pazar günü ise Bayburt ile Gümüşhane’yi ziyaret edecek.


CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Türkiye, çatışmalarda taraf değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER