TUSKON’u işte böyle övmüşlerdi!

TUSKON’un, Uganda’daki rafineri için lobi yapmasını eleştiren bazı yayın organları, konfederasyonun daha önce düzenlediği ticaret köprülerine geniş yer vermişti.

TUSKON’u işte böyle övmüşlerdi!

Daha önce haberlerinde ticaret köprüleriyle ilgili zirvelerden övgüyle söz eden bazı gazeteler, devlet yetkililerinin köprülerin Türk iş dünyası için ne kadar önemli olduğuna yönelik açıklamalarını sayfalarına taşımıştı.

Fakat aynı yayın organları bugün ise, cemaatin iş dünyası derneklerini hedef göstererek ‘örgüt yapısı’ şeklinde yayınlar yapıyor. Bu durum TUSKON’un övüldüğü haberleri akla getirdi.



YENİ ŞAFAK:'TUSKON BEREKET YAĞDIRIYOR'

Sivil toplum kuruluşu olarak iş dünyasına yurtdışında lobicilik faaliyeti yapan TUSKON’un Etiyopyalı işadamlarını Sivas’ta işadamlarıyla buluşturmasını Yeni Şafak gazetesi, ‘TUSKON bereket yağdırıyor’ başlığıyla haberleştirmişti. Yeni Şafak, haberde “Aktif Sivaslı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ASSİAD) misafiri olarak Sivas’a gelen Etiyopya heyeti, Sivaslı işadamlarıyla 20 milyon dolarlık iş anlaşması imzaladı. TUSKON’un davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Etiyopya Bayındırlık Bakanı Mekiya Mamiyo Sıkıssa ve beraberindeki işadamı grubu, Sivaslı işadamlarıyla iş görüşmesi yaptı. İki gün süren temaslar meyvesini verdi.” cümlelerine yer vermişti. Keza, 

SABAH: 'TUSKON 1.500 İŞ İNSANINI BULUŞTURDU'

Sabah gazetesi de birçok haberinde olduğu gibi yine yabancı işadamlarını Türkiye’ye getiren TUSKON organizasyonu ile ilgili olarak haber yapmış ve ‘TUSKON 1.500 iş insanını buluşturdu’ başlığını atmıştı. Daha iki ay önceki 19. Dünya Ticaret Zirvesi ile ilgili haberde gazete, açılışa katılan dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın konuşmalarından “Aslında TUSKON ticaret köprüleri, bir gönül köprüsü. Kamu, STK ve özel sektör işbirliği ile tüm dünyaya önemli bir mesajı da vermiş oluyoruz.” şeklinde alıntı da yapmıştı.

STAR: 'TUSKON 2023 HEDEFİ İÇİN KANSAS'TA UÇAKTAN ATLADI'

Star gazetesi de ‘TUSKON 2023 hedefi için Kansas’ta uçaktan atladı!’ başlıklı haberinde TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile yapılan söyleşiyi yayınladı. “Yıllarca fırsatlar ülkesi olarak gösterilen fakat Türk işadamlarının New York’a gidip geri döndüğü ABD’de başarılı olmanın formülünü TUSKON buldu.” cümlesi ile başlayan izlenim yazısında, “2023 hedeflerine ulaşılmak isteniyorsa mutlaka ABD pazarında olunması gerektiğini kaydeden Meral, ‘İş dünyasının öncelikle Amerika’yı New York ve Chicago’dan ibaret görmemesi gerekiyor. Burası artık doymuş bir pazar. Diğer eyaletlerde ciddi iş fırsatları bulunuyor.’ dedi.” cümlelerine yer veriliyor. 

YENİ AKİT: 'MERAL:DOĞUYU İHRACAT MERKEZİ YAPACAĞIZ'

Yeni Akit de yayınladığı ‘Meral: Doğu’yu üretim ve ihracat merkezi yapacağız’ başlıklı haberde “Meral, bölgenin ihracatının 2013 yılının ilk 8 ayında 2012’ye göre yüzde 27 arttığını belirterek, ‘Hedefimiz bu ihracat artış hızını daha da artırıp, bölgeyi bir üretim ve ihracat merkezi haline getirmektir.’ dedi. Yapılan tanıtımlar sayesinde bölgede fabrikaların devreye girdiğini belirten Meral konuşmasına şöyle devam etti: ‘Yeterli mi, tabii ki değil. Bunun daha da gelişmesi gerektiğini düşünüyoruz.” cümlelerine yer verilmiş. 

Sabah’ın Nisan 2012’deki haberinde ise Başbakan’ın TUSKON Genel Kurulu’na katıldığı ve kurulun gerçekleştiği otelde bir dizi görüşme yaptığı belirtilmiş. Aynı gün Star gazetesi de Erdoğan’ın katıldığı genel kurulu birinci sayfadan verirken, Yeni Akit de bu genel kurulu manşet olarak gazeteye taşımış.

TUSKON BAŞKANI MERAL:'TİCARET HACMİ 30 MİLYAR DOLARA ULAŞTI'

Zaman gazetesinin haberine göre, TUSKON Başkanı Meral, son günlerde Uganda’da ihale edilecek petrol rafinerisi için Türk şirketleri lehine yaptığı lobi faaliyetinin farklı mecralara çekilmek istenmesine anlam veremediklerini söyledi. “Biz dünyaya açılmak isteyen işadamlarımıza hep destek verdik, vermeye de devam edeceğiz.” diyen Meral, 2006-2013 arasında bu maksatla 19 dünya ticaret zirvesi gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Bu köprülerde 40 bini yerli, 30 bini  misafir 70 bin işadamı ticaret yapmak için birbiri ile buluştu. Meral, sonuncu zirvenin Kasım 2013’te İstanbul Kongre Merkezi’nde 2 binin üzerinde katılımcı ile gerçekleştirildiğine işaret ederek, “Ticaret köprülerini başlattığımız 2006’dan bu yana TUSKON sayesinde oluşan ticaret hacmi 30 milyar dolara ulaştı.” dedi.

<< Önceki Haber TUSKON’u işte böyle övmüşlerdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER