Haşhaşi benzetmesine tepkiler sürüyor!

Yavuz Bahadıroğlu: 'Haşhaşiler ancak canlı bombalara benzetilebilir.'

Haşhaşi benzetmesine tepkiler sürüyor!

Tarihçi Yavuz Bahadıroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hizmet Hareketi için kullandığı ‘Haşhaşi’ benzetmesini eleştirdi. Bahadıroğlu, “Sayın Başbakan’ın neyi kastettiğini bilmiyorum. Bu benzetme biraz ifrat bir benzetme, zorlama bir benzetmedir. Günümüzde böyle bir oluşum yoktur. Ancak Haşhaşilere canlı bombalar benzetilebilir." dedi.

Yavuz Bahadıroğlu, tarihte Büyük Selçuklu Devleti’nin başına bela olan ve 100'ün üzerinde devlet büyüğünü suikast sonucu katleden Haşhaşiler hakkında bilgi verdi. Haşhaşiler’in kurucusunun Vezir Nizamülmülk döneminde yaşayan Hasan Sabbah olduğunu hatırlatan Bahadıroğlu, “Alamut Dağı’nın tepesinde bir kale yapmışlar ve orada gençleri kandırarak, cennet vaat ederek, kadın ve uyuşturucu ile başında toplamıştır. Nizamülmülk’e bile suikast düzenlemiş bir örgüttür. Selçuklu devletine zarar vermeye çalışmışlar.” açıklamasında bulundu. 

Başbakan Erdoğan’ın Hizmet Hareketi için ‘Haşhaşi’ benzetmesini de değerlendiren Bahadıroğlu, “Başbakan’ın neyi kastettiğini bilmiyorum, ortaya atılmış bir laf da olabilir. Sayın Başbakan’ın Haşhaşiler benzetmesine katılmıyorum. Tarihi olaylar bir takım benzerlikler arz eder ama motomot şudur diyemezsiniz. Farklı dönemler kendine özgü şartlarda gelişir. Bunu iyi okuyabilmek lazım. Hangi grubu ele alırsanız alın, o tür benzerlikler bulabilirsiniz ille de benzetmek istiyorsanız.” ifadelerini kullandı. 

“O benzetme biraz ifrat bir benzetme.” diyen Bahadıroğlu, “Kimi kastederse etsin bugünkü gruplarla çok örtüşmez. Bir defa köken Şia. Şia’da devleti ele geçirmek esastır. Haşhaşiler çok cani bir teşkilat. Hülagü Han ortadan kaldırıncaya kadar, Alamut Kalesi dünyanın ilk terör merkezi olarak da isimlendiriliyor. O yüzden günümüzde bir takım oluşumları buna benzetmek, zorlama bir yorum olur. Zorlama olduğu için de haksızlık da olur. Benzerlikler herkesle olabilir ama günümüz farklı, zamanımız farklı. Tarihteki hangi olayı alsanız bugüne monte etmeniz mümkün. Tarihten referans getirerek o damgayı vuramazsınız. Haşhaşiler’de yol; tamamen terör yoludur.” şeklinde konuştu. 

Bahadıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü dünyada bildiğim kadarıyla Haşhaşiler’in benzeri yok. Çünkü suikastla çalışan timler yetiştiriyor. Bugün Haşhaşilere belki sadece canlı bombalar benzetilebilir. Katiller hedeflerine ulaştıktan sonra gülümseyerek öldürülmeyi bekliyorlar. Bir anlamda bu canlı bomba yani.” 

CİHAN
<< Önceki Haber Haşhaşi benzetmesine tepkiler sürüyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER