Türk ordusuna yeni görev

Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı, Fransa Ordusu'ndan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne devredildi.

Türk ordusuna yeni görev

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın sorumluluğun bugün resmi törenle Fransa Ordusu'ndan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne devredildi.

Havaalanıda düzenlenen devir teslim töreninde Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz, Kabil'deki Türk Askeri Eğitim Yardım Danışma Komutanı Tuğgeneral Şafak Gök, Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın yeni komutanı Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır, Afganistan’daki NATO Hava Komutanı Tümgeneral John K. McMullen, havaalanının eski komutanı Fransız General Philippe Lavigne’ın yanı sıra birçok Afgan ve yabancı davetli katıldı.

Törende konuşma yapan K. McMullen, Fransa'ya havaalanında verdiği hizmetten dolayı teşekkür ettti, NATO ülkeleri birliğinin daha güçlü olduğunu ve bu güçlülüğün simgesini Kabil Havaalanı olduğunu belirti.

Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın yeni komutanı Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır şimdiye kadar Fransa’nın yüklendiği bu misyonu mükemmel bir şekilde tamamladığını beyan ederken, Türkiye’nin tüm NATO misyonlarında güvenliğin sağlanması için profesyonel şekilde yer alarak görevi yerine getirdiğine vurgu yaptı.

Bakır, havaalanının Afgan yetkililere devredilmesi konusunda Türkiye’nin aktif olarak çalışacağını değinerek bunun gerçekleşmesi için Afganistan’a destek vereceklerini açıkladı.

Havaalanının önceki komutanı Fransız General Philippe Lavigne ise birlikte çalıştığı tüm yabancı askerlere şükranlarını dile getirdi. Lavigne, Fransız askerlerin Afganistan’ı yakında terk edeceğini söyledi.

TSK’nın askeri ve sivil amaçlar için kullanılan Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın emniyeti ve huzurunun sağlaması, ayrıca 7 gün 24 saat uçuşa hazır bulunması için çalışacağı bildirildi.

Afganistan’da güvenliğin sağlanması için 16 Ocak 2002’den başlayan ve Türkiye’nin 13 yıl boyunca aktif katılım sağladığı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), NATO kararı ile 1 Ocak 2015’ten itibaren Kararlı Destek Misyonu'na dönüşecek. NATO, Afgan güvenlik güçlerine eğitim, danışma ve yardım hizmeti verecek. Afganistan’da bulunacak Türk askerleri, 57 ülkeden oluşan Kararlı Destek Misyonu kapsamında görev yapmaya devam edecek.

CİHAN
<< Önceki Haber Türk ordusuna yeni görev Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER