Güney Afrika lideri, protestocu öğrencileri sarayda kabul etti


Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, harçları protesto eden öğrenci liderlerini sarayda kabul etti. Çok geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Saray'ın Güney girişinde bazı öğrenciler polise taş atınca olaylar çıktı.

Saray'ın etrafı bariyerlerle kapatılırken, helikopterler sürekli devriye geziyor. Sayıları artan farklı üniversitelerden öğrenciler yer yer adı yolsuzluk davasına karışına Zuma'yı protesto ederken, " yolsuzluk yapma, paraları eğitime aktar" yazılı pankartlar dikkat çekiyor.

Twitter'de #FeesMustFall (ücretler düşmeli) hashtag'iyle ile gittikçe büyüyen protestolar şu anda ulusal krize dönmüş durumda. Wits Üniversitesi yüzde 10-12 artışı 6'ya indirirken, öğrenciler artık tamamen 'ücretsiz eğitim' için direniyor. Sınav döneminde denk geldiği için birçok üniversite sınavları ertelemiş durumda.

YÜKSEK EĞİTİM BAKANI'NIN 'ÖĞRENCİLER DÜŞMELİ' VİDEOSU ÖFKEYİ ARTIRDI

Güney Afrikalı öğrenciler "ücretler düşmeli" sloganı ile harçları protesto ederken, Yüksek Eğitim Bakanı Blaze Nizimande'nin ne zaman görüntülendiği belli olmayan bir videoda gülerek "öğrenciler düşmeli" cümlesini kullanması, üniversitelileri daha da kızdırdı.

Irkçı rejimin yıkıldığı 1994'te ilk siyah iktidar Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) ücretsiz eğitim sözü verdiğini haykıran her renkten öğrenci, bu sözün tutulmasını istiyor. Bazı öğrencilerde yolsuzluk yapılmadığı zaman her yıl eğitime aktarılan yaklaşık 2 milyar doların ücretsiz eğitim için yeterli olduğu söylüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrika lideri, protestocu öğrencileri sarayda kabul etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER