Portekiz siyasi krize doğru ilerliyor


Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'nın dün yaptığı halka sesleniş konuşmasında, hükümet kurma görevini merkez koalisyon lideri Passos Coelho'ya verdiğini açıklaması ve sol partileri eleştirmesi, merkez sol koalisyon partilerinin büyük tepkisine neden oldu.

Ardı ardına açıklamalarda bulunan partiler Passos Coelho'nun meclisten asla güvenoyu alamayacağını söyledi. Cumhurbaşkanının konuşmasından hemen sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sosyalist Parti Milletvekili Joao Soares, sosyalistlerin, Coelho'nun sunacağı programı reddedeceklerini belirtti ve "Hiç şüphesiz, geleceğin başbakanı olarak görevlendirilen kişi, bu meclis toplantısında düşecek, bu konuda hiçbir şüphem yok." dedi.

Bugün parti toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Sosyalist Parti lideri Antonio Costa ise Cumhurbaşkanı'nın yaptığı "sert açıklamaların" kabul edilemez olduğunu, ülkede "gereksiz bir politik kriz" oluşturduğunu ve parlamenter çoğunluğuna sahip bir hükümetin, görev başına gelmesini ertelediğini söyledi.

"SORUMLULUK SAHİBİ CUMHURBAŞKANINA İHTİYAÇ VAR"

Silva'ya en sert tepki ise Sol Blok'tan geldi. Partisi adına açıklamalarda bulunan Pedro Filipe Soares, "Ülkenin, vakit kaybına izin vermeyecek, sorumluluk sahibi bir cumhurbaşkanına ihtiyacı var." dedi. Silva'nın, verdiği kararla "siyasi parti tercihini, sağ omurgasını" ortaya koyduğunu söylyen Soares, "Merkez sağ koalisyon, hükümeti yönetmek için gerekli olan çoğunluğu kaybetti. Şu an geldiğimiz duruma bakılırsa, onları kurtarmayı isteyen tek kişi Cumhurbaşkanı Silva." dedi.

Komünist Parti de programı reddedeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Silva'nın "taraflı" bir karar verdiğini belirten, Komünist Parti milletvekili Joao Oliveira, durumun "kabul edilemez" olduğunu ve bunun, Portekiz halkının arzularına "saygısızlık" olduğunu söyledi.

Bütün partilerin, Pedro Passos Coelho tarafından mecliste güvenoyuna sunulacak olan hükümet programını, reddedeceklerini açıklamalarının ardından, merkez sağ koalisyonun güvenoyu alamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Başbakan Coelho'nun başarısız olması durumunda, Cumhurbaşkanı'nın görevi seçimden ikinci parti olarak çıkan Sosyalistlere mi vereceği yoksa, ülkenin erken seçime mi gideceği ise merek konusu. CİHAN
<< Önceki Haber Portekiz siyasi krize doğru ilerliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER