HDP, Gaziantep'te kadın politikalarını açıkladı


HDP Gaziantep İl Teşkilatı, düzenlediği basın toplantısı ile kadın adaylarını tanıtarak, kadına ilişkin politikalarını anlattı.

Sunumunu HDP Parti Meclisi ve Kadın Koordinasyon Üyesi Leman Kiraz'ın yaptığı etkinliğe HDP Antep adayları Yurdusev Özsökmenler, Yurdanur Mutlu, Emine Akkuş Çiçek, Sultan Bayındır ve Umut Baran yanı sıra DBP İl Eş Başkanı Berivan Özpolat ve HDP İl Eş Başkanı Dilan Çetinkaya'nın da aralarında bulunduğu onlarca kadın katıldı.
Tuğcan Otel'de düzenlenen toplantıda kadına ilişkin hayata geçirilmesi düşünülen politikalar yapılan açıklamayla duyuruldu.

Gaziantep'te kadın istihdamı ülke ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Gaziantep sanayi kenti olarak bilinmesine karşın kadınların istihdam oranı Türkiye ortalaması olan yüzde 30'un yarısı kadar. Gaziantep'te kadınları istihdama katılımı yüzde 16'ya kadar düşüyor. Yoksulluğun etkisinde olan en önemli kitleyi şüphesiz kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Gaziantep'te kadınların yüzde 81,8'i gelir getiren bir işe sahip değil. Çalışmayan yoksulların yüzde 45.63'ünü ev kadınları. Evine gelir getirebildiğini söyleyen kadınların oranı ancak yüzde 4,5'i bulabiliyor. Bu kadınlar da çok düşük ücretlerle ya merdiven altı atölyelerde çalışıyor ya da sokak aralarında fıstık kırıp, biber ayıklıyor. İstihdamda yer alan 100 kadından 52'si herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı değil. Tarım işçisi 20 kadından sadece biri sosyal güvenceyle çalışıyor. Diğerleri ücretsiz aile işçisi." denildi.

Nüfusun yarısını kadınlar oluştururken, kadın milletvekili oranı yüzde 14,4'te kaldığı vurgulanan açıklamada, "Gaziantep'te ise 12 vekilden sadece biri kadın. Büyükşehir Belediyesinde Kadın Politikaları Daire Başkanlığı yok. İki milyonluk şehrimizde kadınlarla ilgili sorunlara çözüm üretmek Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü'ne bırakılmış. Gaziantep'te hala 2500 öğretmen açığı var. 4+4+4 sistemi ile birlikte Gaziantep'teki eğitim sorunları arttı. Sistem eğitime devam zorunluluğunu ortadan kaldırıyor, çocuk işçiliğin ve erken yaşta evliliğin artmasına yol açıyor." ifadelerine yer verildi.

"HDP kadın partisidir" denilen açıklamada, çözüm önerileri şöyle sıralandı: "Gaziantepli kadınları güçlendirmek için tüm mahallelerde anadilinde, ücretsiz, erişilebilir, 7 gün 24 saat hizmet verecek kreşler, yaşlı bakım kurumları, engelli iyileştirme merkezleri açacağız. Bütün kadınları bağımsız yurttaş olarak sosyal güvenceye kavuşturacağız. Sosyal yardım değil hak temelli destek sağlayacağız. Kadınlara bu desteklere bürokratik ve aşağılayıcı uzun işlemler olmadan doğrudan başvurma yolları sunacağız. Gaziantepli kadınların rekabet ve işsizlik baskısı altında düşük ücretle, kötü çalışma koşullarında ve güvencesiz çalıştırılmasına izin vermeyeceğiz. Kriz bahanesiyle işten çıkartılmalarına son vereceğiz. Dünyanın yarısı biziz. Kadın politikalarını güçlendirecek, kadınların görünürlüğünü arttıracak ve kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayacak, bütçesinin kadınlara harcanacağı bir Kadın Bakanlığı kuracağız. Kadın çiftçilerin kendilerine verilen kredi ve teşvik desteklerinden yararlanması için Bağ-Kur borçları altına sokulmasına son vereceğiz. Kadın çiftçilerin Ziraat Odası'na kaydolmalarının ardından ilk üç yıl boyunca Bağ-Kur primlerinden muaf tutacağız. Barışa en çok ihtiyacı olan biz kadınlarız. Anneler evlatlarını gömmemeli. Bölgemizdeki savaşın etkilerini biz Gaziantepli kadınlar doğrudan yaşıyoruz. İŞİD'in yanı başımızda yaptıklarını hatırlamak yeterli. Suriyeli kadınlarla beraber ülkelerin bölgedeki kirli politikalarına ve savaş çığırtkanlığına karşı duracağız. Gaziantep'te Suriyeli kadın ve çocuklara kadın bakış açısıyla acil psikososyal destek verecek merkezler açacağız." CİHAN
<< Önceki Haber HDP, Gaziantep'te kadın politikalarını açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER