TEOG'da açıkta kalan öğrencilerin durumunu Bakan Avcı'ya sordu


HDP Bursa Milletvekili Asiye Kolçak, TEOG uygulaması ile örgün eğitime kaydının yapılmamasından kaynaklı, açıkta kalan binlerce öğrencinin eğitim hakkının ihlalini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu.

TBMM başkanlığına soru önergesi sunan Asiye Kolçak, AK Parti iktidarları boyunca ilköğretimden ortaöğretime geçiş sınavlarında neredeyse her yıl bir sistem değişikliğine gidildiğine işaret ederek, "Sistem değişiklikleri mevcut sorunu çözmek yerine daha da derinleştirmiş ve yeni mağduriyetler yaratmıştır. 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte ortaöğretim zorunlu eğitim kapsamına alınmış olmasına rağmen on binlerce öğrenci herhangi bir örgün eğitim kurumuna yerleştirilemediği için açıkta kalmış ve istekleri dışında açık öğretim kurumlarına kaydedilmişlerdir. Okulları ve öğrencileri sınıfsal ve bölgesel olarak birbirinden ayrıştıran bu sistem aynı zamanda on binlerce öğrencinin de örgün eğitim hakkını ellerinden almaktadır. AKP'nin 4+4+4 uygulaması ile örgün eğitimin 12 yıla çıktığı iddiası, en yakın tarihte Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı'nda (TEOG) yeterli puanı alamadıkları gerekçesiyle açıkta kalan binlerce öğrenci ile gerçekliği olmadığını kanıtlar niteliktedir." hatırlatmasında bulundu.

HDP'li Kolçak bu bağlamda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya şunları sordu:

"4+4+4 eğitim sistemine geçildiği günden bugüne yıllara göre ortaöğretime geçiş sürecinde herhangi bir örgün eğitim kurumuna yerleştirilmediği için açıkta kalan ve isteği dışında açık öğretim liselerine yerleştirilen öğrenci sayısı kaçtır? Bunların illere göre dağılımı nedir?

4+4+4 ile zorunlu eğitimin 12 yıla çıktığını belirtmektesiniz. Son olarak 2015-2016 eğitim öğretim yılında TEOG sonucu on binlerce öğrencinin açıkta kalmasını nasıl açıklamaktasınız?

Öğrencilerin kendi istekleri dışında örgün eğitim haklarının ellerinden alınması eğitim hakkının ihlali değilse nedir?

İlköğretimden ortaöğretime geçiş sistemi AKP iktidarı süresince kaç defa değiştirilmiştir? Bu kadar fazla değişiklik yapılmasını ve bu değişikliklere rağmen mağduriyetlerin giderek artmasını ne ile açıklıyorsunuz?

Öğrencileri açık öğretime, özel okullara ve dershaneden dönüşmüş olan temel liselere yönlendirmenizi kamusal eğitim ilkesi bağlamında nasıl izah etmektesiniz?

Öğrencilerin kendi istekleri dışında, örgün eğitim haklarının ellerinden alınarak, açık öğretim kurumlarına kaydedilmesinin akademik başarı, ders devamlılığı, okul ve derslere karşı tutum, üniversiteye yerleşme oranları, sınav başarıları, gelecek beklentisi gibi kritik süreçlere etkisi konusunda bakanlık olarak görüşünüz nedir? Örgün eğitim kurumlarına devam eden öğrenciler ile açık öğretim kurumlarına giden öğrencilerin belirtilen kriterler açından aralarında anlamlı bir farklılık olmadığını ifade edebilir misiniz?

Ortaöğretimin zorunlu olmasına rağmen okullaşma oranının düşük olmasını nasıl açıklamaktasınız? Ortaöğretimde yüzde 100 okullaşma oranına ulaşmak için temel stratejileriniz nelerdir?

Yüzde 100 okullaşma oranını sağlayabilmek için ortaöğretimde okul, derslik ve branşlara göre öğretmen ihtiyacınız nedir?" CİHAN
<< Önceki Haber TEOG'da açıkta kalan öğrencilerin durumunu Bakan Avcı'ya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER