Her yerde bahar peki ya sizde?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Nisan 18 2025
Paylaş
X Post
Samanyoluhaber.com yazarlarından Esra Büyükcombak ilkbahar ve insan vücudu arasındaki ilginç dengeyi okurları için yazdı. Yazar Büyükcombak önemli tavsiyelerde de bulundu.
Kış mevsimi boyunca bedenimiz tabiatın ritmine ayak uydurur. Soğuk hava, azalan güneş ışığı ve daha hareketsiz bir yaşam tarzı; metabolizmanın yavaşlamasına, bağışıklık sisteminin farklı şekilde çalışmasına, beslenme alışkanlıklarının değişmesine yol açar. Bu süreç, farkında olunmadan bir içe çekilme, bir yorgunluk hâli doğurur.
İlkbaharla birlikte, dış dünyadaki değişimle paralel olarak vücudumuzun içinde de bir uyanış başlar.
Artan gün ışığı, vücuttaki biyolojik saatin merkezi kabul edilen hipotalamusu harekete geçirir. Bu sistem; vücut ısısı, hormon salınımı, uyku düzeni ve iştah gibi pek çok hayati işleyişi yönetmek üzere özel olarak yaratılmıştır. Bu dönemde salgılanan serotonin ve dopamin gibi nörokimyasallar, yalnızca fiziksel enerjiyi değil, içsel coşkuyu da beraberinde getirir. Sirkadiyen ritmin dengede kalabilmesi için, her gün benzer saatlerde uyuyup uyanmak, bedenin bu hassas işleyişine destek olur. Özellikle akşam saatlerinde kafein tüketiminden ve ekran ışığına maruz kalmaktan kaçınmak, gece boyunca salgılanan melatonin hormonunun sağlıklı düzeyde seyretmesini kolaylaştırır; böylece uyku kalitesi artar, sabaha daha dinç uyanmak mümkün hâle gelir.
Bedenin daha hafif ve taze besinlere yönelmesi de bu işleyişin doğal bir parçasıdır. Kışın ağır yemeklerinin yerini, sindirimi kolay, bol lifli ve su içeriği yüksek gıdalar alır. Özellikle ilkbaharda tabiatta beliren renkli sebzeler ve yeşillikler, yalnızca gözümüze değil hücrelerimize de iyi gelir. Bu zamanlama rastlantı değildir; Allah’ın her şeyi yerli yerince ve insana hizmet edecek şekilde düzenlemiş olmasının bir yansımasıdır. Bu aylarda dışarıda geçirilen zaman, temiz hava ve hareket, bedensel canlılığı artırdığı kadar, iç huzura da katkı sunar. Doğada atılan her adım, bir tür şifa gibidir. İnsanın hareket ettikçe rahatlaması, ağaç ve kuş seslerini işittikçe içinin berraklaşması da yaratılışımızdaki dengeye iş
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Şavaşta doz giderek artacak: İran, 3 ülkeyi açıkça vuracağını bildirdi2.ABD vize için 15 bin dolar isteyecek3.İsrail, İran'da dünyanın en büyük gaz sahasını vurdu4.Böcek’in oğluna ‘itirafçı ol’ şantajı: “Bebeğini düşünüyorsa…”5.İsrail öldürüldüğünü iddia etmişti İran akıbetini açıkladı!
6.Gizli dosyalar ilk kez ortaya çıktı: CIA’in hava durumunu kontrol etme projesi!7.Altın'a neler oluyor? Savaş uzamasına rağmen neden yükselmiyor?8.Dün kararnamesi imzalanmıştı bugün talep geldi: ABD üs talep etti9.İran, Suudi Arabistan ve Katar'da petrol rafinerilerini vurdu10.Nükleer santral vuruldu komşular tehlike altında mı?

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

Şavaşta doz giderek artacak: İran, 3 ülkeyi açıkça...

ABD vize için 15 bin dolar isteyecek

İsrail, İran'da dünyanın en büyük gaz sahasını vur...

Böcek’in oğluna ‘itirafçı ol’ şantajı: “Bebeğini d...

İsrail öldürüldüğünü iddia etmişti İran akıbetini ...





