Hürmüz Boğazı'nın bazı kısımları kapatılıyor! ABD, İran görüşmeleri sona erdi!

İran devlet haber ajansı ISNA, “Cenevre’de gerçekleştirilen İran-ABD arasındaki ikinci dolaylı müzakereler sona erdi” diye bildirdi. Diğer medya organları da benzer haberler geçti.
Cenevre’deki İran-ABD görüşmelerine katılan ABD ve İran heyetleri, Umman Büyükelçisi’nin rezidansından ayrıldı. Görüşmelerin ikinci turu, 6 Şubat’ta Umman’da yapılan ilk turun ardından bu sabah başlamıştı.
Hürmüz Boğazı’nın bazı kısımları kapatılacak
İran devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Devrim Muhafızları tarafından yürütülecek askeri tatbikatlar sırasında stratejik Hürmüz Boğazı’nın bazı kısımları “güvenlik” önlemleri gerekçesiyle kapatılacak.
Devlet televizyonundan bir muhabir, tatbikatların yapıldığı alandan bildirerek, “Hürmüz Boğazı’nın bazı kısımları, güvenlik ve seyir ilkelerine saygı göstermek amacıyla kapatılacak” dedi. Muhabir, kısmi kapanmanın birkaç saat süreceğini belirtti.
Pazartesi günü, İslami Devrim Muhafızları boğazdaki “muhtemel güvenlik ve askeri tehditlere” karşı hazırlık amacıyla bir dizi askeri tatbikata başladı. Tatbikatın ne kadar süreceği belirtilmedi.
Tatbikatlar, ABD’nin İran’ı nükleer programıyla ilgili anlaşmaya zorlamak amacıyla Körfez’e büyük bir deniz gücü göndermesinin ardından gerçekleşti.
İran’da bazı politikacılar, özellikle ABD ile gerilimlerin arttığı dönemlerde Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla defalarca tehdit etti, ancak boğaz hiçbir zaman tamamen kapatılmadı.
Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, deniz yoluyla taşınan petrolün yaklaşık dörtte biri ve dünyadaki sıvılaştırılmış doğal gazın beşte biri bu boğazdan geçiyor.
Devrim Muhafızları deniz kuvvetleri komutanı Alireza Tangsiri, Hürmüz Boğazı’nın tamamen kapatılması kararının ülke liderlerinin inisiyatifine bağlı olduğunu söyledi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KEMAL GÜLEN

NUMAN YILMAZ YİĞİT












