İmamoğlu’na ceza dünya gündeminde: 'Muhalefete yönelik baskılar artıyor'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Temmuz 17 2025
Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’le ilgili sözleri nedeniyle açılan davada bir yıl sekiz ay hapis cezası verilmesi dünya basınının gündeminde.
Silivri'de tutuklu bulunan İBB Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası, uluslararası basında geniş yankı buldu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Aralarında Politico, Bloomberg, CNN, The Guardian, DW, Euronews ve Russia Today gibi önde gelen medya kuruluşlarının da bulunduğu çok sayıda yayın organı, kararı AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en güçlü siyasi rakibine yönelik yargı baskısının bir parçası olarak değerlendirdi. 

Haberlerde, İmamoğlu’nun tutuklanmasından bu yana muhalefet üzerindeki baskıların giderek arttığı, CHP’li belediye başkanlarının hedef alındığı yorumlarına yer verildi.

POLİTİCO: İMAMOĞLU’NUN TUTUKLANMASININ ARDINDAN MUHALEFET ÜZERİNDEKİ BASKI KAMPANYASI GENİŞLETİLDİ
ABD merkezli Politico, İmaoğlu’na verilen cezaya ilişkin haberlerini Türkiye medyasına dayandırırken, şu ifadeleri kullandı:

"Tutuklu İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye’de muhalefete yönelik artan baskılar arasında bir kez daha hapse mahkûm edildi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlıca rakibi olan İmamoğlu, Mart ayından bu yana başka bir yolsuzluk soruşturması kapsamında cezaevinde tutuluyor ve hakkındaki tüm suçlamaları reddediyor.

Son mahkûmiyet kararı, İmamoğlu’nun, muhalefet figürlerini hedef almakla suçladığı İstanbul Başsavcısı Akın Gürlek’i eleştirmesinden kaynaklanıyor. İmamoğlu’nun Mart ayında tutuklanması ülke genelinde kitlesel protestolara yol açmış, Ankara bu protestoları binlerce kişiyi gözaltına alarak bastırmıştı. O tarihten bu yana, yetkililer onlarca muhalefet figürünü daha tutukladı ve baskı kampanyasını genişletti..."

BLOOMBERG: İKİ YILIN ÜZERİNDEKİ HERHANGİ BİR CEZA, İMAMOĞLU’NUN SEÇİMLERE KATILMASINI ENGELLEYECEK BİR YASAĞI TETİKLEYEBİL

Bu haberler de ilginizi çekebilir