İngiltere’den Ukrayna'ya 500 milyon sterlinlik yardım geldi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Şubat 15 2026
Paylaş
X Post
Kiev’in acil ihtiyaçları için İngiltere’den 500 milyon sterline yardım geldi. Bu yardımın içinde bin adet füze tedariki de bulunuyor.
İngiltere’den Ukrayna'ya 500 milyon sterlinlik yardım geldi

Samanyoluhaber.com - Moskova


Ayrıca PURL (Prioritized Ukraine Requirements List) programı apsamında İngiltere, ABD yapımı silahların Ukrayna'ya tedariki için 150 milyon sterlin kaynak ayıracak.


İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 1000 adet hafif çok amaçlı füze tedarik edileceğini ve acil hava savunma ihtiyaçları için 500 milyon sterlin (yaklaşık 680 milyon dolar) ek kaynak sağlanacağını açıkladı.


Savunma Bakanı John Healey, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İngiltere, Ukrayna'ya desteğine sarsılmaz bir şekilde bağlıdır" ifadesini kullandı. 


Healey, yardım paketinin özellikle hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesine yönelik olduğunu belirtti.


Ukrayna Savunma Bakanı Mihail Fedorov, İngiltere'ye teşekkür ederek, "Bu yardım, Ukrayna evlerini, enerji tesislerini ve kritik altyapıyı korumaya yardımcı olacak" dedi.


PURL Programına Katılım ve 100 yıllık anlaşma


Healey, bir gün önce yaptığı açıklamada İngiltere'nin, Ukrayna'nın öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan PURL (Prioritized Ukraine Requirements List) programına katıldığını duyurdu. Bu program kapsamında İngiltere, ABD yapımı silahların Ukrayna'ya tedariki için 150 milyon sterlin kaynak ayıracak.


Politico'nun haberine göre İngiltere, bu programa katılan son müttefik oldu.


Ocak 2026'da Healey ve dönemin Ukrayna Savunma Bakanı Denis Şmigal, Ocak 2025'te imzalanan Yüzyıllık Ortaklık Anlaşması kapsamında bir savunma yol haritası imzaladı. Anlaşma kapsamında ortak askeri projelerin hayata geçirilmesi, Baltık, Karadeniz ve Azak Denizi'nde güvenliğin güçlendirilmesi ile Ukrayna topraklarında İngiliz askeri üsleri kurulması olasılığı bulunuyor.


Moskova'nın Tepkisi


Rusya yönetimi, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya yönelik askeri yardımlarını defalarca eleştirdi. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Kiev'e silah tedarik etmesinin çatışmayı durdurmadığını, aksine uzattığını savundu. Kremlin, Ukrayna topraklarında olası bir İngiliz askeri üssü kurulması fikrini kabul edilemez olarak nitelendirerek, buna karşılık askeri önlemler alınacağı uyarısında bulundu.