OECD, AKP'nin 12 yıllık enerji karnesini açıkladı

OECD Enerji Endeksi’ne göre Türkiye, 12 yılda üyeler içinde en ucuz ülkeden en pahalı ülkeye dönüştü.

OECD, AKP'nin 12 yıllık enerji karnesini açıkladı

OECD Enerji Endeksi’ne göre Türkiye, son 12 yılda örgütün üyeleri içinde en ucuz ülke konumundan en pahalı ülkeye dönüştü. AKP iktidarının 12 yılında enerji yüzde 229 oranında zamlandı.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde enerji fiyatlarının en ucuz olduğu ülke konumunda bulunan Türkiye, aradan geçen 12 yılda yüzde 228.9 ile enerji zamları açısından OECD şampiyonu oldu.

Zam ortalaması yüzde 88,7

Bugün gazetesinden Yelda Ataç'ın haberine göre, yüzde 88.7 olan OECD fiyat artışı ortalaması ile yüzde 84.9 olan OECD Avrupa ortalamasını çok geride bırakan Türkiye, ekonomik kriz nedeniyle iflas etme noktasına gelen Yunanistan’daki yüzde 152 zam oranını dahi arattı.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan çalışmaya göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Enerji Endeksi, Türkiye’nin son 12 yılda OECD’nin en ucuz ülkesinden en pahalı ülkesine dönüştüğünü ortaya koydu. AB, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın istediği özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarını hayata geçiren AKP’nin icraatlarının faturası ağır oldu.

En ucuzdan en pahalıya

2002 yılında Türkiye, OECD ülkeleri arasında enerji fiyatlarının en ucuz olduğu ülke konumundaydı. Son kullanıcılara sunulan tüm enerji kaynaklarındaki ortalama fiyat değişimlerini gösteren OECD Enerji Endeksi’nde Türkiye’nin değeri 41.9 düzeyinde bulunuyordu. Aynı yıl OECD ortalaması 63 iken, OECD’nin Avrupa ortalaması ise 64.7 olarak gerçekleşmişti.

Böylece Türkiye’de enerji için OECD ortalamasının yüzde 50 daha altında, OECD’nin Avrupa ülkelerinden ise yüzde 54.4 daha az ödeme yapılıyordu.

OECD 2014 endeksi ise Türkiye’nin, 137.8 değeri ile OECD’nin en pahalı ülkesi durumuna geldiğini ortaya koydu. Bu değer ile Türkiye, 118.9 endeks değerine sahip olan OECD ortalamasından yüzde 13.7; 119.6 endeks değerine sahip OECD Avrupa ortalamasından yüzde 13.2 daha pahalı enerji kullanan ülke oldu.

İflas noktasındaki Yunanistan'ı bile arattı

12 yılda gerçekleşen yüzde 228.9 zamla Türkiye, iflas noktasına gelen AB ve IMF gibi uluslararası örgütlerin programına katılmak zorunda kalan Yunanistan’daki yüzde 152 zam oranını dahi arattı. OECD ortalamasında artış oranı yüzde 88.73 olarak gerçekleşti.
<< Önceki Haber OECD, AKP'nin 12 yıllık enerji karnesini açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER