Japon bilim adamı, kültürel varlıkları depremden koruma yollarını anlattı


Japon Sanat Tarihçisi Prof. Dr. İsao Nakayama, müze koleksiyonlarını tehdit eden en önemli faktörden birisi olan depreme karşı alınacak tedbirleri anlattı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde (AEÜ) düzenlenen konferansta kültürel varlıkların depreme karşı korunmasında alınacak önlemler konuşuldu. AEÜ Eskiçağ Kültürleri Topluluğu ile Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen konferans, üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Japon Sanat Tarihçisi Prof. Dr. İsao Nakayama ile Çorum Müze Müdürü Önder İpek'in konuşmacı olarak katıldığı konferansı, Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci dinledi.

'Hayat ve Kültürel Varlıklar, Japonya'da Deprem ve Müzeler' konusu hakkında konuşan Prof. Dr. İsao Nakayama, müze koleksiyonlarını tehdit eden en önemli faktörden birisi olan deprem ve depremin yarattığı hasarlara karşı önleyici ve koruyucu tedbirler yanı sıra afet durumunda kültürel mirasa yaklaşım yöntemleri ile ilgili bilgiler aktardı. Nakayama, kültür varlık denilen şeyin parayla değerinin ölçülemeyeceğini belirterek, kültür varlıklar olmadan yeniden yapılanmanın mümkün olmayacağını söyledi.

Çorum Müze Müdürü Önder İpek de 'Çorum Müzeleri (Çorum-Alacahöyük-Boğazköy) Koleksiyonlarının Korunması ve Depreme Karşı Alınan Önlemler' başlıklı konuşmasında Çorum ilinde yer alan müzelerde sergileme ve depolama alanlarında deprem riskine karşı alınan önlemleri anlattı.

Öte yandan Çorum ile Kaman müzelerinde yer alan tarihi eser fotoğrafları, Fen-Edebiyat Fakültesi sergi alanında sergilendi. CİHAN
<< Önceki Haber Japon bilim adamı, kültürel varlıkları depremden koruma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER