Kahveci misiniz Colacı mı? Aman dikkat, ikisi de felç bırakabilir!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Ekim 6 2024
İrlanda'da yapılan bir araştırma, fazla kahve, gazlı içecek ve meyve suyu tüketiminin felç riskini ciddi oranda artırabileceğini gösterdi.
İrlanda Galway Üniversitesi'nin öncülüğünde yapılan bir araştırma, aşırı miktarda kahve, gazlı içecek ve meyve suyu tüketiminin felç riskini artırabileceğini ortaya koydu. Günde dört fincandan fazla kahve içmek ya da iki veya daha fazla gazlı içecek tüketmek, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Araştırmacılar, bu içeceklerin tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
KAHVE FELÇ RİSKİ
Araştırmaya göre, kahve tüketimi belirli bir miktarın üzerine çıktığında felç riskini önemli ölçüde artırabiliyor. Günde dört fincandan fazla kahve içmek, %30'un üzerinde bir felç riskine yol açabiliyor. Ancak günde üç fincanın altındaki tüketim, bu riski azaltıyor. Bilim insanları, kahve tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurguluyor.
GAZLI İÇECEKLERİN ZARARLARI
Cumhuriyet'te yer alan habere göre araştırmada, özellikle gazlı içeceklerin ciddi riskler doğurduğu vurgulandı. Günde iki veya daha fazla gazlı içecek içenlerde felç riski %22 oranında artarken, bu içeceklerin şekerli ya da yapay tatlandırıcılı olup olmaması fark etmiyor. Araştırmacılar, gazlı içeceklerin tüketiminin sınırlandırılmasını öneriyor.
MEYVE SULARININ ETKİSİ
Taze sıkılmış meyve suları sağlık açısından faydalı olabilirken, şeker eklenmiş ve katkı maddesi içeren meyve suları felç riskini artırıyor. Özellikle iki veya daha fazla meyve suyu tüketen kadınlarda, beyin kanaması riski üç katına çıkıyor.
ÇAY VE SAĞLIĞA FAYDALARI
Çalışma, kahve ve gazlı içeceklerin aksine çayın faydalarını da ortaya koyuyor. Günde üç ila dört fincan siyah ya da yeşil çay içmek, felç riskini %20 oranında azaltabiliyor. Ancak, sütle karıştırılan çayın bu faydalarının engellendiği belirtiliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Türk milyarder, safari için gittiği Afrika'da çatışmada öldü!2.Ankara'da düşen Libya uçağıyla ilgili flaş gelişme: Hostes gözaltında3.Romanya, Daltonlar çetesi üyesinin Türkiye’ye iadesini reddetti: işte gerekçesi!4.Trump'tan protestoculara çağrı: Kurumları ele geçirin, yardım yolda5.Adalet Saray'ında kanlı gün: Savcı, kadın hakimi vurdu!
6.Sadece savaşlarda görülüyordu! Bu yıl ölümler doğumların üzerinde çıktı7.İdamı isteniyor! Cumhurbaşkanlığında sıkı yönetim ilan etmişti8.Adli kontrolle serbest bırakıldılar9.‘Uyuşturucu’ soruşturmasında gözaltına alınan ünlüler adliyeye sevk edildi10.İran'da dehşet görüntüler: Yüzlerce ceset adli tıp merkezi avlusuna dizildi

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ

TÜRKMEN TERZİ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Türk milyarder, safari için gittiği Afrika'da çatı...

Ankara'da düşen Libya uçağıyla ilgili flaş gelişme...

Romanya, Daltonlar çetesi üyesinin Türkiye’ye iade...

Trump'tan protestoculara çağrı: Kurumları ele geçi...

Adalet Saray'ında kanlı gün: Savcı, kadın hakimi v...


