Kamyoncuların mazot eylemi büyüyor

Kamyoncular motorin fiyatlarının sürekli artmasını protesto için bu kez İzmir’de kontak kapatarak eylem yaptı.

Kamyoncuların mazot eylemi büyüyor

Kamyoncu esnafı, motorin fiyatlarının sürekli artması ve mesleki yeterlilik belgelerinde yaşadıkları sıkıntıları protesto etmek için bu kez İzmir’de kontak kapatarak eylem yaptı.

Geçtiğimiz gün Gebze’de sosyal paylaşım sitesi üzerinden örgütlenen kamyoncular, artan motorin fiyatlarını ve mesleki yeterlilik belgelerinde yaşanan sorunlar nedeniyle kontak kapatıp, Marmara Nakliyeciler Terminali giriş ve çıkışını ulaşıma kapatmıştı. İzmir’de de protesto gösterisi düzenleyen kamyoncular kontak kapattı. Çanakkale-İzmir karayolunu trafiğe kapatmak isteyen kamyonculara jandarma izin vermedi.

İzmir’in Aliağa ilçesinde, sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup kamyoncu, artan motorin fiyatları ve mesleki yeterlilik belgelerinde yaşadıkları sıkıntıları protesto etti. Kontak kapatan ve Çanakkale-İzmir karayolu Nemrut Ağır Sanayi Bölgesi girişini trafiğe kapatmak isteyen kamyonculara jandarma izin vermedi.

Protestocu kamyoncular Nemrut Ağır Sanayi Bölgesi girişinde toplandı. 50 kadar kamyoncu adına konuşan kamyon şoförü Yunus Karagöz, kullandıkları araçların birçoğunun eski model olduğunu belirterek, bu nedenle canları istediğinde rahatlıkla ceza kestiklerini söyledi. Karagöz, “Evraklarımızı gönül rahatlığıyla gösterip, ‘Hiçbir eksiğimiz yok’ diyemiyoruz. Neden? Çünkü her gün yeni bir yasa ve yönetmenlik çıkarıyorlar. Bir gün SRC çıkarıyorlar, bir gün K-1 belgesi, bir gün psikoteknik belgesi. Her gün yeni bir belge zorunluluğu getiriyorlar. Şu anda dijital ehliyet, dijital takograf çıkardılar. Bugün Türkiye’de istedikleri belgenin tamamına sahip kamyon bulmak zor.” dedi.

MAZOT PARAMIZ BİLE YOK

Şu an Avrupa’dan gelen 2014-1015 model kamyon ve TIR’larda dijital takograf olduğunu kaydeden Karagöz, şu anki kamyonların ise 96 ile 98 model arasında olduğunu belirtti. Bu tarihlerde dijital takografın söz konusu olmadığını belirten Karagöz, “Biz, eve ekmek götüremiyoruz, ‘takograf taktırın’ deniliyor. Bize kısaca, ‘Bu kamyonları Makine Kimya Endüstrisi hurdalığına bırakın’ deniyor. Son 15 günde mazota gelen Zam 30 kuruş. Ne yapacağımızı şaşırdık.” dedi. Yeterince örgütlü olamadıkları için haklarını tam manasıyla arayamadıklarını söyleyen Karagöz, “Bölgedeki kamyonlar çıkma lastiklerle yollarına devam ediyor. Kamyonu yürütecek mazot ve lastik paramız yok ki.” ifadelerini kullandı.

Kamyoncular daha sonra Çanakkale-İzmir karayolunu trafiğe kapatmak istedi ancak jandarmanın uyarısı üzerine bundan vazgeçildi. Bir süre slogan atan kamyoncular daha sonra dağıldı. İzmir’de kamyoncuların protesto gösterisi düzenlediği bir diğer adres ise Işıkkent semti oldu. Işıkkent Kara Nakliyeciler Birliği önünde toplanan kamyoncular, protesto gösterisi düzenledi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Kamyoncuların mazot eylemi büyüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER