Kıbrıs'ta çözüm şartı: Rum nüfusu 800 bin Kıbrıslı Türk nüfusu da 220 bin


Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, başkanlığında dün toplanan Ulusal Konsey'de Güney Kıbrıs'ta 2016 Mayıs ayında yapılması planlanan milletvekilliği seçimlerinin birkaç ay ertelenebileceği sinyali verdiği bildirildi. Rum liderin Ulusal Konseyi bilgilendirmesinde adada olası bir çözüm durumunda da Kıbrıs Rum tarafının 800 bin, Kıbrıs Türk tarafı 220 bin şeklinde olduğu, bugünkü ve gelecekteki oran 4'e 1 olarak düşünüldüğü bildirildi.

Rum Ulusal Konseyi'nin detayları gün yüzüne çıkmaya başladı. Konseyde Anastasiadis, bilgilendirme sırasında Mayıs 2016'da yapılması düşünülen milletvekilliği seçimlerinin 2-3 ay ertelenmesinin ihtimal dışı olmadığını da dile getirdi. Anastasiadis'in, partilere, "bu ihtimale hazır olun" dediği aktarılırken, adanın nüfusu konusunda yapılan planlar da ortaya çıktı. Bu çerçevede adada Kıbrıs Rum tarafının 800 bin, Türk tarafının 220 bin şeklinde öngörüldüğü, bugünkü ve gelecekteki oran 4'e 1 olarak düşünüldüğü bildirildi.

Anastasiadis'in partilere yönelik bilgilendirmesinde öne çıkan başlıklar şunlar:

"1. Çözüm, AB normlarıyla uyumlu olacak ve Türk tarafıyla bu konuda anlayış bulunmaktadır.
2. Derogasyonlar gibi - daimi derogasyonların olmaması - dört temel özgürlük konusunda anlayış bulunmaktadır.
3. Nüfus olarak Kıbrıs Rum tarafı 800 bin, Kıbrıs Türk tarafı 220 bin şeklindedir. Bugünkü ve gelecekteki 4'e 1 oranı geçerli olacaktır. Aynı zamanda bu her 25 yılda yeniden incelenecek.
4. Kamudaki oran yüzde 67 Kıbrıslı Rum ve yüzde 33 Kıbrıslı Türk olacak.
5. Toprak konusunda kriterler görüşülmektedir ve bunun ilerki görüşmelerde ele alınması bekleniyor."

Öte yandan en çarpıcı başlıklar arasında yer alan garantiler konusunda Rum lider, Kıbrıslı Türklerin de 1960 yılı şartlarının kalmasını istemediği askeri içerikli olmaması konusuna anlayış gösterdiklerini iddia etti.

Bu bilgiler ışığında, "Rum Yönetimi Başkanı'nın görüşü garantilerin kaldırılması ve askerlerin çekilmesi yönündedir. AB devleti anayasal olarak, Güvenlik Konseyi ise çözümün uygulanmasını ve ülkenin bağımsızlığını garanti altına alacak." maddesi de dikkat çekti. CİHAN
<< Önceki Haber Kıbrıs'ta çözüm şartı: Rum nüfusu 800 bin Kıbrıslı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER