Marmara bölgesinde 20 santimlik ‘dev çekirge’ alarmı: İnsanlara zarar veriyor mu?

Okuma Süresi 4 dkYayınlanma Pazartesi, Temmuz 20 2026
Paylaş
X Post
Balkanlar üzerinden Türkiye'ye giren dev çekirgeler Edirne, İstanbul, Kocaeli ve Bursa'da görüldü. Boyları 20 santimetreyi bulan böcekler özellikle İstanbul'un batı ilçelerinde yurttaşların evlerine kadar girdi.
Marmara bölgesinde 20 santimlik ‘dev çekirge’ alarmı: İnsanlara zarar veriyor mu?

Balkanlar üzerinden Marmara Bölgesi’ne yayılan dev çekirgeler Edirne, İstanbul ve Kocaeli’nin ardından Bursa’da da görüldü. Sosyal medya kullanıcılarının yaptığı paylaşımlara göre dev çekirgeler İstanbul’un özellikle batı ilçelerinde sıklıkla görülüyor.

Yurttaşların paylaştığı görüntülerde boyutları 10-12 santimetreye, kimi paylaşımlara göre ise 20 santimetreye kadar ulaşan, uzun gövdeli, yeşil ve kahverengi tonlarda çekirgeler dikkat çekiyor. Bu da alışılagelmiş çekirgelere kıyasla büyük bir boyut.

Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere resmi kurumlar çekirgeistilasına dair şu ana dek herhangi bir açıklama yapmadı.

BUNLAR GERÇEKTEN “DEV ÇEKİRGE” Mİ?

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve görüntülerde çekirgelerin ir boyutları dikkat çekiyor. Ancak resmen bir istiladan söz etmek mümkün değil. Resmi kurumlardan bu konuda bir açıklama gelmedi.

Paylaşılan görüntülerdeki çekirgelerin bir kısmının halk arasında “çağaboğan” olarak bilinen Saga ephippigera, bir kısmının ise “Mısır çekirgesi” olarak bilinen Anacridium aegyptium türüne ait olduğu belirtiliyor.

Her iki türün de Türkiye faunasında zaten var olan, yerli türler olduğu ve insanlar için bir tehdit oluşturmadığı ifade ediliyor.

NEDEN BU YIL ARTTILAR?

Çekirgeler doğal yaşam alanlarında besin ararken göç ediyor ve bu süreçte şehirlerin yoğun gece ışıklarına kapılarak yerleşim alanlarına yöneliyor. Marmara’daki ani popülasyon artışı ise iki temel etkene bağlanıyor.

Bunlardan birincisi mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava. İkincisi ise Trakya’daki hasat dönemi.

Hasadın ardından tarım arazilerindeki bitki örtüsü ve besin kaynağı azalınca, buralarda yoğunlaşmış olan çekirgeler yeni besin ve barınak arayışıyla yerleşim alanlarına yöneliyor.

İSTANBUL’A NASIL GELDİLER?

Çekirge sürüleri, Balkanlar üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı ve önce Trakya’daki tarım alanlarında yoğunlaştı. Buradan da Marmara Bölgesi’ne doğru bir yayılma rotası izledi.

Çekirgeler sırasıyla Edirne, İstanbul, Kocaeli ve son olarak Bursa’da görülmeye başlandılar. İstanbul’da ise özellikle kentin batı ilçelerinde çekirgeler sık görüldü.

İNSANLARA ZARAR VERİYOR MU?

Çekirge türleri genel olarak bitki yapraklarını ve tarım ürünlerini yiyerek besleniyor. Sürüler halinde bir araya geldiklerinde tarım alanlarında ciddi ürün kayıplarına yol açabiliyor. İnsanlar için tehlikeli mi?

Kent merkezlerinde görülen dev çekirgelerin doğrudan insanlara saldırma ya da ısırma gibi davranışları bulunmuyor ayrıca zehirli de değiller.

Uzmanlar, hem çağaboğan hem de Mısır çekirgesi türünün insanlar için bir tehdit oluşturmadığını belirtiyor. Yine de böceklere karşı alerjisi olan kişilerde temas sonrası kızarıklık veya kaşıntı görülebiliyor.

DAHA ÖNCE TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Türkiye’de yakın tarihte benzer bir çekirge istilası 2021 yılının yaz aylarında yaşanmıştı.

O dönem İstanbul’da Sultangazi ve Arnavutköy’de 3-6 santimetre boyutlarında çekirgeler ev ve sokaklarda görülmüş, vatandaşlar arasında tedirginlik oluşturmuştu. Ayrıca çekirge istilası özellikle tarım bölgelerinde zaman zaman gündeme gelen bir konu.

Kuraklık ve mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklarla tetiklenen bu tür olaylar Türkiye’nin farklı bölgelerinde gerçekleşebiliyor.