"Müslüman ve Yahudi düşmanlığı, Avrupa'nın en büyük sorunlarından biri"


Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Müslüman ve Yahudi düşmanlığının, Avrupa'nın en büyük sorunlarından biri olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen "Hoşgörü ve Saygı: Müslüman ve Yahudi düşmanlığına karşı mücadele" konulu konferansın açılış konuşmasını yaptı. Timmermans konuşmasında, Müslüman karşıtı olayların bütün Avrupa'da katlandığı noktasında uyarıda bulundu.

Temel Haklar Konferans serileri kapsamında bu sene Avrupa Komisyonu'nda ilki düzenlenen toplantıda, Müslüman ve Yahudi karşıtlığı masaya yatırıldı. İki gün süren konferansın açılış konuşmasını yapan Timmermans Avrupa'da yükselen Müslüman düşmanlığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Timmermans, Müslüman ve Yahudi karşıtlığı ile mücadelenin Avrupa'nın geleceği adına hayati önem taşıdığı gerekçesiyle yıllık temel haklar konferans serisinin ilkini bu konuyu ayırdıklarını aktardı. Timmermans, 'özellikle mülteci krizi ışığında Avrupa toplumunun hoşgörü kapasitesinin hiç olmadığı kadar sınava çekildiği bir dönemde' konuya eğildiklerini işaret etti.

İslam karşıtlığının ve Yahudi düşmanlığının Avrupa temel değerleri üzerinden yaşadığı krizin belirtileri olduğunu söyleyen Timmermans, tek ırklı toplum fikrinin hakim olduğu bazı politik yetkililere yönelik, "Tek ırklı toplum imajı satan politikacılar, yaşanmamış bir geçmişin gelecek portresini çiziyor. O yüzden o gelecek hiç gelmeyecek." ifadesini kullandı. Timmermans ayrıca, çoğulculuğun tarihten bu yana var olduğunu hatırlattı.

Avrupa'nın insan hakları hususunda kendi değerleri üzerinden hiç bu dönem kadar imtihana tabi tutulmadığını vurgulayan Timmermans, "Dünyanın her yerinde çoğulculuğun hakim olacağı gibi Avrupa'da çoğulcu olacak. Önemli olan soru değerlerimiz ışığında nasıl bir çoğulcu tutum sergileyeceğimiz." dedi.

Katılımcılara seslenen Timmermans şöyle devam etti: "Nefret dilini, nefret suçunu, eğitimle, sivil toplumun, yerel otoritelerin desteğiyle nasıl engelleriz, onun yolları tartışılsın diye bugün bu yuvarlak masanın etrafında toplanıyoruz."

Komisyon'da Müslüman ve Yahudi karşıtlığına ilişkin konuları takip edecek iki koordinatörün görevlendirileceğini de belirten Timmermans, bu kişilerin kendisiyle doğrudan irtibatta olacaklarını da duyurdu. CİHAN
<< Önceki Haber "Müslüman ve Yahudi düşmanlığı, Avrupa'nın en büyük... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER