Rip akıntılarına dikkat: 5 kişi boğulmaktan son anda kurtarıldı


Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı cankurtaran timi, Samandağ Sahili'nde boğulma tehlikesi yaşayan 5 kişiyi kurtardı.

Yaz sıcaklarından dolayı serinlemek için denize akın eden vatandaşların uğrak yeri olan Samandağ sahilinde rip akıntısı denen alttaki kumun kaymasından dolayı her yıl yüzlerce kişi boğulma tehlikesi yaşıyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi, boğulma olaylarının önüne geçmek için cankurtaran timleri kurdu. Kurulan can kurtarma timleri vatandaşları akıntılara karşı uyararak muhtemel üzücü olayların önüne geçmeye çalışıyor.

Samandağ sahilinde oluşan rip akıntılarına karşı vatandaşları megafonla uyaran cankurtaran ekiplerine kulak vermeyen 5 kişi yüzerken boğulma tehlikesi geçirdi. Gözlem kulelerinden 5 kişinin akıntıya kapıldığını gören cankurtaranlar halat ve can simidi ile müdahale ederek 5 kişiyi kurtardı. Samandağ sahilinde görevli cankurtaran Muhammed Faraç yaşanan olayı şöyle anlattı: "Gün boyu çok kuvvetli akıntılar vardı. Sahilde sürekli vatandaşları megafonla uyarıyorduk. Uyarılarımıza rağmen denize açılan vatandaşlar olduğu için sürekli teyakkuz halindeydik. Kulede gözlem yaparken 5 kişnin akıntıya kapıldığını gördük. Çok hızlı bir şekilde halat ve simitlerle yardımlarına koştuk. Bir can kaybının yaşanmamasına çok sevindik." dedi.

Her yıl dalgalı sahillerde bir çok insanın boğulmasına sebep olan rip akıntıları, halk arasında 'kum göçmesi veya kum kayması' olarak biliniyor. Ayakların altından kumun birden kaybolması olayına 'rip akıntıları' neden oluyor. Rip akıntıları, kıyıya dik gelen dalgaların, kıyıdaki kayalık ve kalabalık halde yüzen insanların bulunduğu kesimlerde, dalgaların doğrusal gidişini kesintiye uğratan nesnelerin etkisiyle oluşabiliyor. Dalgalarla kıyıya biriken sular geri dönerken, denize doğru bir basınç oluşturuyor ve kıyının uygun bir kesiminden denize doğru dönerek rip akıntısını meydana getiriyor. Rip akıntıları, deniz tabanındaki ince malzemeleri karıştırarak çamurlu bir akarsu görüntüsü verebiliyor. Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi çevresindeki su rengine oranla daha koyudur. Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çok hızlı bir şekilde hareket ettiğinden, çok iyi yüzme bilen kişi bile bu akıntıya karşı koyamaz. Uzmanlar dize kadar gelen sığ suda bile aniden oluşabilecek rip akıntısına yakalananların paniğe kapılmamalarını, sahile doğru değil sahile paralel olarak yüzülmesi gerektiği, rip akıntısının bulunduğu alandan ancak bu şekilde çıkılabileceği uyarısında bulunuyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Rip akıntılarına dikkat: 5 kişi boğulmaktan son anda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER