Rusya 'vururuz'dan anlamadı

Genelkurmay, 8 F16 uçağımızın MIG 29 savaş uçağı tarafından 4 dakika 30 saniye süreyle taciz edildiğini belirtti. Suriye'deki bir SA füze sisteminin de 4 dakika 15 saniye uçaklarımıza tacizde bulunduğu vurgulandı. Erdoğan “Sabretmemiz mümkün değil” dedi.

Rusya 'vururuz'dan anlamadı

Rus uçaklarının hafta sonunda 2 kez sınırı aşıp, Türk jetlerini taciz etmesinin ardından benzer bir olay pazartesi günü de yaşandı, Genelkurmay, “Milliyeti belirsiz bir uçak ile füze sistemi Türk jetlerine kilitlendi” dedi. Başbakan Davutoğlu “Sınırları ihlal edene angajman kuralları uygulanır” demişti.

Bugün'ün haberine göre, yaşananları değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihlal nedeniyle NATO’nun devreye girdiğinin altını çizdi. Moskova yönetimine seslenen Erdoğan, “Bizi kaybederseniz çok şey kaybedersiniz. Bizim sabretmemiz mümkün değil. Bunu kabullenmek Türkiye’ye yakışmaz” diye konuştu.

Türkiye ile Rusya arasında hafta sonunda yaşanan hava sahası ihlali ve uçak tacizi krizinin bir benzeri pazartesi günü tekrarlandı. Genelkurmay Başkanlığı, Hatay semalarında ‘milliyeti tespit edilemeyen’ bir MİG-29 savaş uçağı ile bir SA füze sisteminin, Türk savaş uçaklarını radar kilidini muhafaza ederek taciz ettiğini açıkladı.

FÜZE SİSTEMİ DE KİLİTLENDİ
Açıklamada “Sekiz adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edildiği sırada uçaklara, milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından radar kilidini muhafaza ederek toplam 4 dakika 30 saniye, Suriye'de konuşlu SA füze sistemleri tarafından da toplam 4 dakika 15 saniye süre ile tacizde bulunulmuştur” denildi.

MOSKOVA: GELİN KONUŞALIM
Türkiye’nin hafta sonundaki ikinci taciz nedeniyle Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne yeniden nota verdi. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, “Türkiye ile yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için konuşmaya, Moskova’ya gelecek bir Türk heyetini ağırlamaya hazırız” dedi. Kremlin’den de, “Türkiye’nin Suriye’de hava harekatına katılan Rus savaş uçaklarından birinin hava sahasını ikinci defa ihlal ettiğine dair iddiaların araştırıldığı” açıklaması geldi.

ANGAJMAN KURALLARI YİNE UYGULANMADI
İlk ihlal ve tacizlerin ortaya çıkmasından sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin angajman kurallarını hatırlatmıştı. Suriye’nin bir Türk jetini vurmasından sonra belirlenen kuralları hatırlatan Davutoğlu, “Sınırlarımızı kim ihlal ederse etsin angajman kuralları uygulanır” demişti.

HALK KAÇIYOR
Bu arada Suriye rejimi, Hama’nın kuzey kırsalında muhaliflerin denetimindeki bölgelerin cephe hatlarına çok sayıda araç ve asker yığmaya başladı. Rus hava saldırılarına da uğrayan bölgede siviller muhtemel bir saldırı endişesiyle göç etmeye başladı.



CNN: RUSYA, SURİYE'DE KARA OPERASYONUNA HAZIRLANIYOR
Amerikan CNN televizyon kanalına konuşan ABD Savunma Bakanlığı’ndan iki yetkili, Rusya’nın Suriye’ye kara operasyonunda kullanılabilecek yeni ağır silahlar sevk ettiğini ileri sürdü.

Pentagon yetkililerinin iddiasına göre bu silahlar arasında 4 adet BM-30 tipi çok namlulu roketatar da var. Rusya Devlet Başkanı
Vladimir Putin kara operasyonu planlamadıklarını söylemişti.

NATO: BU İHLALLER HATAYLA OLMAZ
NA­TO Ge­nel Sek­re­te­ri Jens Stol­ten­berg, Rus­ya­’nın haf­ta so­nu Tür­ki­ye­’nin ha­va sa­ha­sı­na yö­ne­lik ih­lal­le­ri­nin ha­ta ol­du­ğu açık­la­ma­sı­na şüp­hey­le yak­laş­tı­ğı­nı çün­kü iki ih­lal ger­çek­leş­ti­ği­ni ve ih­lal­le­rin uzun sü­re­li ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

Stol­ten­berg ih­lal­le­ri ve uzun­luk­la­rı­nı kas­te­de­rek, “A­maç­la­rı ko­nu­sun­da açık­la­ma yap­ma­ya­ca­ğım ama bu bir ka­za gi­bi dur­mu­yor ve eli­miz­de iki ih­lal va­r” de­di. Stol­ten­berg, NA­TO'ya Rus­ya'dan ne ol­du­ğu­na da­ir "ger­çek bir açık­la­ma" gel­me­di­ği­ni söy­le­di.

KA­RA, HA­VA VE DE­NİZ BİR­LİK­LE­Rİ VAR
Stol­ten­berg, “Rus güç­le­ri­nin Su­ri­ye­’de top­lan­dı­ğı­nı ve güç­len­di­ği­ni gör­dük ama sa­yı ve­re­me­ye­ce­ğim. Ka­ra ve de­niz bir­lik­le­ri de var, ha­va güç­le­ri de... Rus­ya'nın as­ke­ri güç­le­ri­ni ar­tır­dı­ğı­nı gör­mek­te­yiz. Son haf­ta­lar­da gör­dü­ğü­müz bu­” de­di.

Stol­ten­ber­g’­in söz­le­ri­ne kar­şı­lık Rus­ya­’nın NA­TO Dai­mi Tem­sil­ci­si Alek­sandr Gruş­ko, “NA­TO, Türk ha­va sa­ha­sı­nı yan­lış­lık­la ih­lal et­me­mi­zi sap­tı­rı­yor. Açık­la­ma­la­rı­mız gör­mez­den ge­li­ni­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.

ERDOĞAN'DAN RUSYA'YA MESAJ: BİZİM SABRETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesine ilişkin dikkat çekici mesajlar verdi. Yapılanlara karşı NATO’nun tavır aldığını belirten Erdoğan, “Çünkü Türkiye’ye yapılan saldırı, NATO’ya yapılmış bir saldırıdır. Rusya ile olan ilişkilerimiz malumdur ama Rusya, Türkiye gibi bir dostunu kaybederse çok şeyi kaybeder, bunu da bilmesi lazım” dedi.

KABULLENMEK MÜMKÜN DEĞİL
Belçika Başbakanı Charles Michel ile görüşmesinin ardından konuşan Erdoğan şunları söyledi: “Rusya’nın Suriye’de yaptığı ve orada kendine ait bir üs hazırlama gayreti ve bunun yanında bizim sınırlarımızı ihlal etme olayı. Bu, NATO’nun sert bir ültimatomuyla karşılık bulmuştur. Buna tabii bizim sabretmemiz mümkün değil. Ne yazık ki arzu etmediğimiz bazı adımlar atılma durumundadır. Bunu kabullenmek özellikle Türkiye’ye yakışmayacağı gibi NATO’nun da kendi prensiplerinin dışındadır.”

HAVA DURUMU BAHANESİNİ RUSYA DEVLET TV'Sİ ÇÜRÜTTÜ
Türk hava sahasını ihlali için Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşandı” iddiasında bulunmuştu. Ancak Rusya’daki devlet haber kanalı “Rossiya-24” hava tahmini raporunda bunun tersini iddia etti. 3 Ekim sabahı 7.47’de yayına giren hava tahmin raporunda, Suriye’de ay boyunca uçuşa elverişli hava olacağının aktarılması dikkati çekti.

‘BOMBALAMAYA ELVERİŞLİ’
Hatta programın sunucusu Ekaterina Grigorovo, “Suriye’de hava operasyonları devam ederken, uzmanlar zamanlamanını başarılı seçildiğini belirtti” dedi.

RUSLAR'IN CEVAP BORCU VAR
ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Rusya’nın Türk hava sahasıyla ilgili tutumu için “çok sorumsuz ve profesyonellikten uzak” değerlendirmesinde bulundu. Carter, “Rusya, Suriye üzerinde uçakların birbirine yönelik tutumuyla ilgili önerilere çok acil cevaplar vermesi gerekir. Şu anda Ruslar’ı bekliyoruz. Bize bir cevap borçlular. Bunu acilen yapmalılar” dedi.

ABD F-16'LARIYLA TEMAS
ABD Hava Kuvvetleri’nin Suriye’deki operasyonlarından sorumlu Korgeneral Charles Brown, Rus uçaklarının Türkiye’den kalkan ABD F-16’larına 20 mil yaklaştığını söyledi. Brown, “Pilotlarımız çıplak gözle uçakları görebildi. Rus pilotlar, insansız hava araçlarımıza ise çok daha fazla yaklaşıyor” dedi.

RUSYA'DAN HALEP'E BOMBA: 2 ÇOCUK ÖLDÜ
Rus savaş uçaklarının Halep'in kuzeyindeki Anadan ilçesinde sivil yerleşim yerine düzenlediği saldırılarda 2 çocuğun hayatını kaybettiği, çok sayıda kişi de yaralandı.
<< Önceki Haber Rusya 'vururuz'dan anlamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER