Tarım sektörüne 77,7 milyar lira destek verildi


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, üreticilere 2015 yılında Kasım ayı sonu itibariyle 9,2 milyar TL destek verildi.

2003-2015 döneminde tarım sektörüne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından cari transfer bütçesinden karşılıksız ve nakit olarak verilen tarımsal destek miktarı toplamda 77,7 milyar TL oldu. 2016 yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu'nda bakanlığın 2016 yılı ilk 3 aylık dönem cari transferler destek bütçesinin yaklaşık 3,9 milyar TL'sinin tarımsal desteklemeler için kullanılması planlanıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine cevap verdi. Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısında en önemli sektörlerin başında gelen tarım, yapısal değişim ve dönüşüm çalışmalarıyla beraber ortaya konulan etkin ve kararlı politikalar ve sağlanan desteklerle son 13 yıllık dönemde büyük bir gelişme gösteren ve ekonomiye önemli katkılar sağlayan bir sektör konumuna geldiğini savunan Çelik, tarımda değişim ve dönüşümün gerçekleştiği bu dönemde; Tarım Kanunu'nun da içinde olduğu sektörle ilgili birçok önemli kanun çıkarıldığını ifade etti.

Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde tarım sektörünün geliştirilmesi ve üreticilerin refah düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla bitkisel üretimden, hayvancılığa, kırsal kalkınmadan, girdi maliyetlerinin azaltılmasına kadar bir çok konuda üreticilere önemli destekler verildiği ve birçok projenin yürütüldüğünü anlatan Çelik, şöyle devam etti: "Tarımsal destekler ilin; tarımsal potansiyeli, çiftçi sayısı, tarımsal alam, ürün çeşidi, hayvan sayısı vb. faktörler ile üreticilerin yapmış oldukları başvurulara göre değişmektedir. 2015 yılında Kasım ayı sonu itibariyle 9,2 milyar TL destek verilmiş olup, ödemeler devam etmektedir. 2003-2015 (Kasım sonu) döneminde tarım sektörüne bakanlığımız cari transfer bütçesinden karşılıksız ve nakit olarak verilen tarımsal destek miktarı toplamda 77,7 milyar TL olmuştur. 2016 yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu'nda bakanlığımız 2016 yılı ilk 3 aylık dönem cari transferler destek bütçesinin yaklaşık 3,9 milyar TL'sinin tarımsal desteklemeler için kullanılması planlanmıştır. Bakanlığımızca üretim girdilerine önemli miktarda destek verilmektedir. Bu kapsamda üreticilere sağlanan; mazot desteği, kimyevi gübre desteği, toprak analizi desteği, sertifikalı tohumluk, fide/fidan destekleri ilk kez hükümetlerimiz döneminde başlatılmıştır."

ET ÜRETİMİNDE SÖZLEŞMELİ MODEL

2016 üretim yılı için 5 dekar ve altı arazisi olan üreticilere dekar başına 100 TL destek verileceğini belirten Çelik, şu ifadeleri kullandı: "Üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca seraların modernizasyonuna ilişkin sübvansiyonlu kredi uygulaması da aynı Resmi Gazete'de yayınlanarak uygulamaya geçmiştir. Diğer konularda çalışmalar devam etmekte olup, süresi içerisinde hayata geçirilecektir. Ayrıca, gübre ve yemde KDV'nin düşürülmesine yönelik çalışmalar 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer almakta olup, Maliye Bakanlığı'nın sorumluluğunda devam etmektedir.

Tarımsal üretim kaynaklarını koruyarak kaliteli tarım ürünlerine erişilebilirliği ve gıda güvenliğini sağlamak genel amacı altında; tarım ürünlerinde fiyat istikrarının sağlanması, et ve süt başta olmak üzere tarım ürünlerinde fiyat dalgalanmalarının olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması için piyasa düzenleme mekanizmaları oluşturulması ve düzenleyici niteliği olan kurum ve kuruluşların idari ve teknik kapasitelerinin güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Ürün arzı ile çiftçi gelirlerinde istikrarın sağlanması amacıyla lisanslı depoculuk ve sözleşmeli üretim geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sözleşmeli üretime ilişkin iş ve işlemler Bakanlığımızca hazırlanan, 26 Nisan 2008 tarihli ve 26858 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Sözleşmeli Üretim İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' çerçevesinde yürütülmektedir. Sözleşmeli üretimin geliştirilmesine yönelik bazı ürünlerde ilave destek uygulaması 2014 yılında başlatılmıştır.

Bu kapsamda, yağlı tohumlu bitkilerden aspir, yağlık ayçiçeği, kanola ve soya fasulyesine fark desteğine ilave olarak sözleşmeli üretim desteği verilmektedir. 2015/7495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde 2015 yılında yağlık ayçiçeği, aspir, kanola ve soya fasulyesi fark ödemesi desteği almayı hak eden üreticiler, bu ürünleri sözleşmeli üretim yöntemiyle üretmeleri durumunda dekara 15 TL ilave sözleşmeli üretim desteğinden yararlandırılmaktadırlar. 2015 yılı ödemeleri tamamlanmamış olup, 2016 yılı destekleme mevzuat çalışmaları da devam etmektedir. Et üretiminde sözleşmeli model ülke genelinde uygulanmakta olup, müracaat eden tüm besicilerle sözleşme yapılmaktadır. Süt üretiminde ise sözleşmeli modelin 2016 yılında ülke genelinde uygulanması planlanmakta olup, bu çerçevede sanayiye giden ve desteklenen sütün tamamı hedeflenmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber Tarım sektörüne 77,7 milyar lira destek verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER