Teknoloji gelişti, telefonlar değişti

Türkiye'de, gelişen teknolojiyle birlikte vatandaşların telefon değiştirme sıklığı da arttı.

Teknoloji gelişti, telefonlar değişti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, kullanıcılar 2 yılda bir telefon değiştiriyor. Beş yıl önce bir telefonu ortalama 3 sene kullanan aboneler, akıllı telefonların (Smartphone) kullanıcının hizmetine sunulması, sosyal medya kullanımının artması ve özenti gibi sebeplerle bir cep telefonunu 2 senede değiştiriyor. Sektör temsilcileri gelişen teknolojiyle birlikte cep telefon değiştirme hızının daha da artacağını dile getirirken, ikinci el cep telefonu hususunda vatandaşları 'güvenlik' konusunda uyardı.

İKİNCİ EL TELEFON SİZİ ADLİYELİK EDEBİLİR

İkinci el cep telefonu piyasasının hareketli olduğunu anlatan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, ikinci el telefon alan vatandaşlara da uyarıda bulundu. İkinci el telefonun kişiyi adliyelik yapabileceğine dikkat çeken Özgül'e göre, ikinci el telefonu muhakkak suretle tanıdıklardan veya yakın çevreden almak gerekiyor. 

İkinci el cep telefonu piyasasının oldukça hareketli olduğunu vurgulayan Telekomcular Derneği Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Yazıcı da özellikle tezgahlarda ekmek-peynir gibi satılan ikinci el cep telefonu piyasasındaki tehlikeye dikkat çekti. Fatura olmadığı için ikinci el cep telefonu alan vatandaşların sıkıntı yaşayabileceklerini savunan Yazıcı, "Halk arasında 'sim kartı değiştirirsen yeterli' gibi bir anlayış var, ancak bu son derece yanlış. Çünkü; aldığımız ikinci el cep telefonunun daha önceki kullanıcısının mesleğini ve telefonda ne tür konuşmalar yaptığını bilmiyoruz. Evet sim kart değişse de telefonun imei numarası var. Gelişen teknolojiyle birlikte muhtemel bir soruşturma kapsamında tezgahtan aldığımız cep telefonu bir olaya karışmışsa imei numarasından bizim kullandığımız belirlenebilir. Fatura beyan edemediğimiz için de çok ciddi başımız ağrıyabilir. Sim kart değiştirilerek riskten kurtulmuyoruz, çok ciddi şekilde kişinin başı ağrıyabilir. O yüzden ikinci el telefonu muhakkak surette tanıdıklardan veya eş, dosttan almalıyız. BTK da konuyla ilgili bir dizi önlem aldı. Kaçak telefon kullanan GSM numaraları açılmamak üzere kapatılıyor. Ama vatandaşlarımız ikinci el cep telefonu alırken dikkatli olmalı." dedi. 


<< Önceki Haber Teknoloji gelişti, telefonlar değişti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER