Türkiye bir ilke daha imza attı!

ÇİFT kol, yüz ve kadavradan rahim nakilleriyle adını duyuran Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'de ilk kez nükleer alanda bir çalışmaya imza atıldığı açıklandı.

Türkiye bir ilke daha imza attı!

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü ve Nükleer Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiği belirtilen "Fotonükleer Reaksiyonu" tanıtıldı.

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun, Nükleer Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen fotonükleer reaksiyonu üretimi hakkında bilgi verdi.

Bilim insanının kendi hazırladığı çekirdekle fotonükleer reaksiyon gerçekleştirdiğini anlatan Boztosun, şunları söyledi:

"Nükleer fiziğin temel deneylerinden biri olan gama ışınları ile atom çekirdeğinden nötron ve proton koparma deneylerini ülkemizde kendi bilim insanımız, kendi makine teçhizatımız ve kendi hazırladığımız hedef çekirdekler ile ülkemizde ilk defa gerçekleştirdik. Deneysel nükleer fizikteki bu büyük başarı Akdeniz üniversitesi Hastanesinden fizik bölümüne hibe edilen klinik elektron çizgisel hızlandırıcısı ile alüminyum, bakır, çinko, titanyum, kalay, kurşun ve kadmiyum gibi örneklerin ışınlanmasıyla gerçekleştirildi. Işınlama sonrası eskiden beri simyacıların düşlerini süsleyen atom elementlerinin dönüşümleri, alüminyumun magnezyuma, bakırın, nikele, çinkonun bakıra ve galyuma titanyumun skandiyuma, kalayın indiyuma, kurşunun talyuma ve kadmiyumun gümüşe dönüşümleri ile gerçekleştirildi."

Deneyde bu dönüşümlerin yan ürünü olarak pozitron formundaki küçük miktarlarda antimadde oluştuğunu anlatan Boztosun, yeni oluşan atom çekirdeklerinden yayılan gama ışını, madde (elektron) ile anti maddenin (pozitron) birleşiminden çıkan saf enerjinin, germanyum gama ışını detektörü ile tespit edildiğini söyledi.

Türkiye'de ilk kez yapılan bu işlemin dünyada ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uygulandığı belirtildi.
<< Önceki Haber Türkiye bir ilke daha imza attı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER