Türkiye kınadı ama yaptırımlara katılmadı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Temmuz 19 2025
Türkiye, Lahey Grubu’nun İsrail’e yönelik önlem paketine imza atmadı: Ankara'nın Gazze tepkisi sözde kaldı
Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı yürütülen soykırım davası sürerken, Türkiye Lahey Grubu’nun İsrail’e yaptırım öngören önlem paketine imza atmadı. Dışişleri Bakanlığı sessiz kalırken, uzmanlar AKP’nin tepkisinin yalnızca söylemde kaldığını ve Washington’dan çekindiğini vurguladı.
Türkiye, Lahey Grubu’nun İsrail’e yönelik önlem paketine imza atmadı: Ankara'nın Gazze tepkisi sözde kaldı
Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) savaş suçları nedeniyle yargılanan İsrail’in Gazze’ye saldırıları sürerken, Washington yönetiminin tepkisinden çekinen Ankara’nın Tel Aviv’e “sadece sözde kalan” eleştirileri tartışma konusu oldu.
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, Filistin’deki katliamları nedeniyle İsrail’e karşı Aralık 2023’te açtığı UAD’de soykırım davası sonrası Tel Aviv’e uluslararası baskı arayışına giren sekiz ülkenin oluşturduğu Lahey Grubu, 15-16 Temmuz’da Kolombiya’nın başkenti Bogota’da toplandı. Lahey Grubu Acil Durum Konferansı, 30 ülkeyi bir araya getirerek İsrail’e yönelik tepkilerin somutlaştırılmasını amaçladı. Çin, İspanya, Portekiz ve Katar’dan katılımcıların da yer aldığı konferansta Türkiye, Dışişleri Bakan Yardımcısı Levent Gümrükçü tarafından temsil edildi.
DIŞİŞLERİ YANITSIZ BIRAKTI
Toplantıda Kolombiya, Küba, Endonezya, Irak, Libya, Malezya, Nikaragua ve Güney Afrika dahil 12 ülke, “İsrail’e yönelik cezasızlık dönemini sona erdirmek” için altı maddelik önlem paketi duyurdu. Bu ortak önlemlere Türkiye’nin imza atmaması ise dikkat çekti.
Dışişleri Bakanlığı Cumhuriyet’in konuya ilişkin sorularına yanıt vermedi.
‘TRUMP’TAN ÇEKİNİYORLAR’
CHP Dış Politika Koordinatörü İlhan Uzgel, Cumhuriyet’e yaptığı değerledirmede, Türkiye’nin toplantıya bakan yardımcısı düzeyinde katılım sağlamasının olumlu bir gelişme olduğunu belirterek “Ancak gönül isterdi ki uluslararası alanda İsrail’e bu konuda daha yoğun baskı yapılsın” dedi. “Türkiye’nin bu önlemlere katılmaması şaşırtmadı” ifadelerini kullanan Uzgel, “Gazze’de Filistin katliamının başlamasından bu yana AKP hükümeti tepkisini yalnızca söz
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Habertürk'ün eski GYY Veyis Ateş adliyeden uyuşturucu testine gönderildi!4.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!5.ESK Müdürü'ne suç duyurusu

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







