Bomber Jacket ile nasıl görünüyor?

Bomber Jacket ile nasıl görünüyor?

Bilmem dikkatinize takıldı mı? Cumhurbaşkanı'nın sosyal medya hesabı için seçtiği profile  koyduğu resmi, takım elbise ve kravatlı değil, Bomber Jacket olarak bilinen ve ABD Başkanları'nın değişik vesilelerle orduyu ziyaret sırasında tercih ettikleri bir kreasyon. Hani şu hazret'in Küçük Damad'ı onure etmek için katıldığı imza törenlerinde giydiği koyu mavi ceket var ya, işte ondan bahsediyorum. Acaba devletli “Hazır ol cenge, eğer istersen sulh-u salah!” mı demeye getiriyor dersiniz?

 

Neden kamuflaj değil de Bomber Jacket olduğu bu yazının ana konusu olmamakla birlikte zavallı Maduro'nun en son ordu teftişini kamuflaj ile yaptığı detayını hatırlatmadan geçmeyelim.

 

Normal zamanlarda siyasi liderler, koyu renkli ve devlet ciddiyeti ile örtüşen tarzları tercih ediyorlar. Hatta sosyal medyayı çok kullanan eski adıyla Twitter, yeni adıyla X'e kızıp yeni bir platform açan Trump'ın profil resmi Beyaz Saray giyim koduna birebir uygun. Kaldı ki Trump'ın ortaokul yıllarında New York'taki askeri akademide okumuşluğu bile var. Her başkan gibi o da “Başkumandan” olduğunun farkında ancak askerlik şehvetine kapılıp süngü-tüfek, tam teçhizat ortalıkta görüntü vermiyor. O bile ülkeyi siyaset üreterek yönetmesi gerektiğini kavramış. Ne kadar hayret verici!

 

Aramızda kalsın, geçen hafta Doha'da yapılan İsrail-Filistin görüşmelerine bölge ülkelerinden Katar ve kendini çok önemli hisseden Türk yetkililer davet edilmedi. Son üç yıldır İsrail-Filistin krizi ile yatıp kalkan Türkiye'nin bölge barışı açısından çok fırsatları kaçırdığına şahit oluyoruz. Durumdan abartılı vazifeler çıkarıp sonra yolun yarısında havlu atan iktidarın bölge ülkelerinde hasıl ettiği güvensizlik her haliyle kendisini hissettiriyor. İşin daha ilginç tarafı, görüşmeye davetli ülkeler, daha önce bir şekilde İsrail ile savaşmış ülkeler; Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün...Toplantıya katılanlara baktım, hiçbirinin üzerinde Bomber Jacket yoktu!

 

İktidar propagandist ve tetikçileri, Türkiye'nin bölgede, hiç olmadığı kadar oyun dışı bırakıldığı gerçeğini itirafta ayak diretiyorlar. Gerçekten coğrafik konumu ve nüfus avantajları ile öne çıkan Türkiye, her seferinde yanlış ata oynamakla geri dönülmez bir izolasyon ile karşı karşıya kaldı. Önce Suriye şimdi de Filistin Meselesi, mevcut iktidarın itibar testi açısından kötü tecrübeler. Oysa ki, masadaki tek yüksek sadânın kendilerine ait olduğuna öylesine inanmışlar ki!

 

Son birkaç yıldır “Mavi Vatan” ütopyası ile Akdeniz'i Barbaros Hayrettin'in mirası, Türk Gölü zanneden iktidar adeta “Akdeniz'de bizden habersiz!” kuş uçmaz izlenimi vermeye çalışıyordu. Yine geçtiğimiz hafta İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan'ın Akdeniz'de gerçekleştirdikleri ortak tatbikat, havuz medyasının bütün iştahını altüst etti. Ee, mevcut iktidarın “Bölgede bizsiz oyun kurulamaz!” meydan okumalarına ne oldu? Ne olacak, o da daha önceki boş avunmalar kolleksiyonunda yerini aldı.

 

Türkiye'nin Doha görüşmeleri dışında kalmasını değerlendiren yabancı uzmanlar, Türk yetkililerin meseleyi haddinden fazla şahsileştirmelerine ve radikal bir iç siyaset aracı haline getirmelerine bağlıyorlar. Olmadık yerde Gazze Mitingi düzenleyip ter ve nefes atan iktidarın aşırı alınganlık, gayretkeşlik ve işgüzarlıkları ciddiye alınmasının önündeki en büyük engeller arasında. Ortaokul bilgileri ile Ortadoğu'ya şekil vermeye çalışan aşırı duygusal iktidar ekibinin ülkeye verdiği zararın haddi hesabı yok.

 

Doha'da yapılan görüşmeler Türk medyasında yer almadı. Gazze için oluşturulacak güvenlik birimine dahil olmayı çantada keklik zanneden Saray ve iktidar, geçtiğimiz hafta aldığı döner tekmeden sonra, bütün ümidini Başkan Trump'ın merhametine bağladı. Saray'ın adına konuşan maaşlı ekip yine “Bu işi çözerse yine Trump çözer!” demeye başladı.

 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin de kendine has bir giyim tercihi var. Üç yıldır Rusya ile savaşan Zelensky, kendini önemli göstermek için Bomber Jacket giyme ihtiyacı duyimuyor. Ne gerek var? Zaten adam üç yıldır savaşın içinde ve “Ukrayna savaşı sona erdikten sonra, başkanlığı bırakmaya hazırım!” diyecek kadar da demokrat ve ne yaptığının farkında.

 

2026'da Rusya-Ukrayna arasında barış gerçekleşme ümidinin yüksek olduğunu söyleyen Zelensky, Trump ile yoğun bir görüşme trafiği içinde. Bununla birlikte Zelensky yaptığı anlaşmaların Trump Hükümeti ile değil, ABD senato ve kurumları tarafından da benimsenmesi gerektiğinde ısrar ediyor. Ülke kaderini şahsi dostluk ve geçici hükümetlerin insafına bırakmama konusundaki ısrarı takdire şayan!

 

Şu ana kadar Gazze'de oluşturulacak güvenlik gücüne dahil olma konusunda Türkiye'ye yeşil ışık yakılmadı. Bunca oyun dışı kaldıktan sonra bütün umutlar Trump'ın “Hamil'i kart yakınımdır!” referansı ile Saray'ın belalısı Netenyahu'nun ikna ve tenezzülüne kaldı.

YAZARIN SON YAZILARI