Yeni yargı paketi netleşiyor: 50 bin hükümlüye af geliyor, terör ve örgüt suçları kapsam dışı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Kasım 23 2025
TBMM'ye sunulan 11. Yargı Paketi’ne 31 Temmuz 2023'ten önce suç işleyenlere denetimli serbestlik yoluyla erken tahliye imkânı tanıyan yeni madde eklendi. Bu düzenleme ile denetimli serbestliğe 5 yıl veya daha az süresi kalan yaklaşık 50 bin hükümlüye af getiriliyor.
AKP ve MHP’nin ortak girişimiyle, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyen hükümlülere erken tahliye imkânı sağlayacak yeni bir düzenleme Meclis gündemine taşınıyor. Hazırlanan 11. Yargı Paketi’ne eklenmesi planlanan yeni madde, Kovid-19 döneminde uygulanan denetimli serbestlik hakkının kapsamını genişleterek, ceza kesinleşme tarihinden bağımsız olarak yüz binlerce hükümlünün yararlanmasının önünü açacak.
Cezaların Kalan Kısmı Cezaevi Dışında Tamamlanacak
T24’ün haberine göre düzenleme yasalaşırsa, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş olmak koşuluyla, denetimli serbestliğe 5 yıl veya daha az süresi kalan hükümlüler cezalarının kalan kısmını cezaevi dışında tamamlayabilecek. Adalet Bakanlığı ve AKP kaynakları, düzenlemenin temel gerekçesini “Anayasal eşitlik ilkesi”ne uygunluğun sağlanması olarak açıklıyor. Mevcut durumda, aynı suçu işleyen iki kişiden birinin cezasının 31 Temmuz 2023 öncesi, diğerininki ise sonrası kesinleştiğinde ortaya çıkan adaletsizlik durumu eleştiriliyordu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un daha önce yaptığı, “31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyip davası sonuçlanmayan da ‘niye ben yararlanamıyorum?’ diyor. Bu sebeple eşitlik ilkesi açısından bir düzenleme yapılabilir,” şeklindeki açıklaması, Meclis’teki hazırlıkların sinyalini vermişti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da dosyası kesinleşmeyenlerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
50 Bin Kişinin Tahliyesini Sağlayacak
Örgütlü suçlar ve terör suçları yeni düzenlemenin kapsamı dışında tutulacak. Yetkililer, düzenlemenin ilk aşamada yaklaşık 50 bin kişinin cezaevinden tahliyesini sağlayacağını öngörüyor. Ancak uzmanlar, suçun işlenme tarihine odaklanılması nedeniyle, cezası daha sonra kesinleşecek olan hükümlülerin de zamanla bu haktan yararlanacağını ve bu sayının dava süreçleri ilerledikçe artacağını belirtiyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran hakkındaki suçlamalar belli oldu: 'Geliyorum' dedi3.Bu kez İzmit'e İHA düştü.4.Kahramanmaraş'ta yürekleri ağızlara getiren deprem!5.KHK'lıları ilgilendiren önemli haber: AİHM başvuru kriterlerini değiştirdi işte detaylar!
6.Uyuşturucu soruşturması Fenerbahçe'ye uzandı: Sadettin Saran ifade veriyor evinde arama var7.Operasyonlara 'siyasi' diyen Serkan Toper hakkkında 'etkin pişmanlık' iddiası!8.İçişleri Bakanlığı açıkladı: İzmit'te düşen İHA Rusya'ya ait9.Murat Çalık'a kritik müdahale!10.Uyuşturucu soruşturması: Kasım Garipoğlu’nun mal varlığına el konuldu

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







