1. Uluslararası Kazan ve Çevresi Halk

1. Uluslararası Kazan ve Çevresi Halk Kültürü Sempozyumu -Sempozyumda 44 akademisyen, yaklaşık 50 bildiri sundu


ANKARA (A.A) - Kazan Belediyesi ile Halk Kültürü Araştırmaları Kurumunun (HKAK) birlikte düzenlediği 1. Uluslararası Kazan ve Çevresi Halk Kültürü Sempozyumunda 44 akademisyen, yaklaşık 50 bildiri sundu.
     Kazan Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Belediye Kumpınar Kültür Merkezinde iki gün süren sempozyuma Kazan Kaymakamı Veysel Beyru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, HKAK Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
     Prof. Dr. Nasrattınoğlu, sempozyumda yaptığı konuşmada, kurum çalışmalarını yurt dışına taşıyarak Türk Kültürünün çeşitli boyutlarını dost ülkelerde de ele alınmasına ön ayak olduklarını söyledi.
     Zengin Türk Kültürünün yalnızca Türk akademisyenler tarafından değil, yabancı akademisyenler tarafından da ele alınıp makaleler, bildiriler halinde ortaya konulduğuna dikkat çeken Nasrattınoğlu, Örneğin, yakın zamana kadar Bulgaristanda (Türk yok) denilirken burada yaptığımız etkinliklerle bizzat Bulgar bilim adamlarının da Bulgaristanda var olan Türk kültürüyle ilgili tebliğleri ortaya konulmuştur. Bizim kültürümüz dünyanın en zengin kültürü. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Yabancı bilim adamlarının da bunu söylemiş, yazmış olmaları bizim için gurur vericidir dedi
     Sempozyumda sunulan bildirilerin kitap haline getirilmesiyle hem Türkiyede hem de dünyanın çeşitli yerlerindeki Türkoloji kütüphanelerine girmiş olacağını ifade eden HKAK Başkanı Nasrattınoğlu, şunları söyledi:
     Biz kurum olarak Belediye Başkanı Lokman Ertürke çok teşekkür ediyoruz, kültürümüzün ele alınması konusunda güzel hizmetler yaptığı için. Keşke yurdumuzun her yerindeki belediye başkanları kültürümüze bu denli önem verseler, kültürümüzün derlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda faaliyetlerde bulunsalar biz çok daha memnun ve mutlu oluruz. Bu etkinliklerde gönüllü olarak çalışmaya hazırız.
     Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise HKAK ile Kazanda Uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
     Ertürk, şunları kaydetti:
     Ankarayı Ankara yapan halk kültürünün genç kuşaklara aktarılması noktasında bilimsel verilerle güzel bir başlangıç yapıldığına inanıyorum. Bugün burada yurt içinden ve yurt dışından gelen akademisyenlerle Ankaranın kültürünün konuşulduğu bu sempozyuma ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. Kültürümüzü, geleneklerimizi genç kuşaklara aktarma noktasında Kazan çapında bir ilçede böyle bir uluslararası sempozyumun yapılması gerçekten de son derece onur ve heyecan verici. Unutulmaya yüz tutmuş örf ve adetlerimiz, yapılan bilimsel çalışmalar sonucu akademisyenlerin bildirileriyle yazılı hale gelmiş oldu. Bu sempozyumu gelecek yıllarda daha da geniş bir katılımla düzenlemek istiyoruz.
     Konuşmaların ardından, katılımcılara ve sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere plaket ve katılım sertifikası ile çeşitli hediyeler verildi. Belediye bağlama kursu öğreticisi Ali Seven de Kazan için yazdığı türküleri seslendirdi.
     Türkiye, Azerbaycan, Çin Halk Cumhuriyeti Uygur Özerk Bölgesi, Kırgızistan, Macaristan, Rusya Federasyonu, Tataristan Özerk Bölgesi, Moldova Gagavuzya Özerk Bölgesi gibi ülkelerden 44 akademisyen 50ye yakın bildiri sundu.
     Sempozyum toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
    
     Muhabir: Nuğman Göktaş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber 1. Uluslararası Kazan ve Çevresi Halk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER