2023 Vizyonunda Eskişehir: Hedefler ve Beklentiler

2023 Vizyonunda Eskişehir: Hedefler ve Beklentiler -Maliye Bakan Yardımcısı Cantimur: -Son 10 yılda vergi gelirlerinin yüzde 14ü faiz, yüzde 86sı yatırımlara gider hale geldi -TCDD Yolcu Daire Başkanı Abdülkadir Gül: -


ESKİŞEHİR (A.A) - Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Son 10 yılda vergi gelirlerinin yüzde 14ü faiz, yüzde 86sı yatırımlara gider hale geldi dedi.
     Cantimur, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığının 24üncü Vergi Haftası etkinleri kapsamında bir otelde düzenlediği 2023 Vizyonunda Eskişehir: Hedefler ve Beklentiler konulu programda yaptığı konuşmada, vergilerin yol, köprü gibi çalışmalarla yine mükelleflerin hizmetlerine sunulduğunu kaydetti.
     Vatandaşların, Vergi veriyoruz ama bu vergiler nereye gidiyor şeklinde soruları olduğunu aktaran Cantimur, şöyle konuştu:
     Toplumda gönüllülüğe dayalı rahat bir şekilde vergi almak istiyorsak önce vergilerin iyi kanallara gittiğini göstermemiz lazım. Bakın 2002 senesinde toplam vergilerin yüzde 86sı sadece faizlere, yüzde 14ü yatırımlara gidiyordu. Bugün geldiğimiz noktada bu tam tersi oldu. Son 10 yılda vergi gelirlerinin yüzde 14ü faiz, yüzde 86sı yatırımlara gider hale geldi. Faize giden kayıplar, yatırımlara gitmeye başladı, eğitim ve sağlığa aktarıldı. İnsanlarımızın çekinceleri kalktı.
     Hedef ve beklentilerin gerçekleşmesi için siyasi istikrarın önemine dikkati çeken Cantimur, 2013te Cumhuriyetin 90ncı yılını kutlayacağız ama 90 yılda 61 hükümet kurmuşuz, yani ortalama 1.5 yıla bir hükümet düşüyor. Son 10 yılı çıkaracak olursak, bunun daha da aşağıya düşeceği gözler önündedir. Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) 244 yılda 44 başkan değişmiştir. ABDnin gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri bu siyasi istikrardır. Almanyada 68 yılda 10 siyasi iktidar değişmiştir. Siyasi istikrar, ekonomik istikrarı da getiriyor diye konuştu.
    
     -Hava, Demiryolu Ulaşım Yatırımları ile Savunma Sanayi Yatırımları paneli
    
     Etkinlik kapsamında, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Cavcar moderatörlüğünde, Hava, Demiryolu Ulaşım Yatırımları ile Savunma Sanayi Yatırımları konulu panel düzenlendi.
     Panelde konuşan TCDD Yolcu Daire Başkanı Abdülkadir Gül, demiryolu sektörü hakkında bilgi verdi.
     Demiryolu sektörüne 2000 yılında 50 milyon dolar, 2013 yılında 2,6 milyar dolar ödenek ayrıldığını ifade eden Gül, şunları kaydetti:
     Demiryolunun yıllık ödeneği 13 yılda 52 kat artmıştır. Türkiyede başta büyükşehirler arasında yüksek hızlı demiryolu hatları ve yeni konvansiyonel hatlar olmak üzere demiryollarına önemli yatırımlar yapılmaktadır. Önümüzdeki 10 yıl içinde demiryolarına yaklaşık 40 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. 2023 yılında yolcu taşımacılığındaki payımızı yüzde 2den yüzde 10a, yük taşımacılığındaki payımızı da yüzde 5ten yüzde 10a çıkarmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca, 2023 yılında toplam 14 bin 503 kilometre demiryolu yaparak, 25 bin 511 kilometre demiryolu ağına ulaşmayı hedefliyoruz.
    
     -YHT, bugüne kadar 7 milyon 132 bin 534 yolcu taşıdı-
    
     Gül, Yüksek Hızlı Trenin (YHT) 13 Mart 2009 tarihinde hizmete girdiğini hatırlatarak, YHT ile yolcu sayısı 10 katına çıktı. 2013 yılı Ocak ayı dahil olmak üzere, 7 milyon 132 bin 534 yolcu taşınmış, 25 bin 631 sefer yapılmıştır. Konya-Eskişehir seferlerine ise 2013 yılı içerisinde başlanılması planlanmaktadır dedi.
     YHT işletmeciliğinde Eskişehirin bir marka haline geldiğini bildiren Gül, şöyle devam etti:
     Eskişehir, Lyon, Frankfurt, Milan, Barselona, Osaka, Sanghay gibi dünya şehirleriyle aynı kategoride yer alıyor. Yıllık 15 milyon kapasiteli Eskişehirde yapılacak Yeni YHT Garı ihalesi 13 Martta yapılacaktır. Yeni gar ile mevcut gar arasında entegrasyon sağlanacaktır. 2023 yılında ise Eskişehir ulaşım merkezi olacaktır. Eskişehirden bağlantılı toplam 214 YHT geçişi sağlanacaktır.
    
     -Dünyada savunma harcamalarında Türkiyenin payı yüzde 1-
    
     Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş da panelde yaptığı konuşmada, dünyadaki savunma harcamalarına ilişkin yaptığı sunumda, Türkiyenin dünya savunma harcamalarındaki payının yüzde 1 olduğunu belirterek, ABD, İngiltere, Rusya ve Fransanın savunma sanayinde birinci kategoride yer aldığını vurguladı.
     Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak 2012-2016 yılı stratejik planlarını açıklayan Aktaş, şu ifadeleri kullandı:
     Birinci stratejik amacımız, sürdürülebilir ve rekabetçi savunma sanayinin mimarı olmak, bu kapsamda savunma ve güvenlik sektörünün etkinliğinin arttırılması yönünde tedbirler geliştirmek. İkinci stratejik amacımız TSKyı geleceğin muharebe ortamına hazırlayacak, savunma ve güvenlik teknolojilerinde yetkinlik kazanmak. Ayrıca 2023 yılında yerli firmalar tarafından yapılan ülkemiz adına sevindirici projelerle kendi helikopterimizi, insansız hava uçağımızı, savaş uçağımızı yapar hale geleceğiz. Bakanlığımızca 2023e giden yolda Eskişehirin yeni teknolojilerin bir merkezi olacağına inanıyorum.
     Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Semavi Bilgiç ve Tusaş Motor Sanayi AŞ (TEİ) Genel Müdürü Akın Duman, kurumlarında yapılan yatırımları ve projeleri anlattı.
     Savronik Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Işık ise Türkiyenin genel 2023 hedeflerini değerlendirdi.
    
     -Eskişehirin Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni-
    
     Program sonunda Eskişehirin vergi rekortmenlerine ödül verildi.
     Ödül alan vergi rekortmenleri şöyle:
     Gelir Vergisi Mükellefleri; Firuz Kanatlı, Ahmet Firuzan Kanatlı, Gülay Kanatlı, Aydan Kanatlı, Gülden Kanatlı Derbil, Kurumlar Vergisi; ETİ Gıda Sanayi AŞ ve Pazarlama AŞ, Sarar Giyim Tekstil AŞ, TUSAŞ Motor Sanayi AŞ, Eskişehir Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım AŞ.
     Etkinliğe, Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Vali Yardımcıları Günhan Yazar ve Ömer Faruk Günay, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Şinasi Candan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanı Fatih Kızıltepe, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen ve çok sayıda iş adamı katıldı.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 2023 Vizyonunda Eskişehir: Hedefler ve Beklentiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER