Çocuk gelinler ve çocuk anneler sorunu

Çocuk gelinler ve çocuk anneler sorunu -Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Tatar: -Çocuklarımızı, geleceğimizi, olumsuz etkileyecek, çocuk gelinler, çocuk anneler sorunu gözardı edilemeyecek kadar büyük


GAZİANTEP (A.A) - Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Sema Tatar, çocukları ve geleceği olumsuz etkileyecek, çocuk gelin ve anneler sorununun gözardı edilemeyecek kadar büyük boyuta ulaştığını savundu.
     Tatar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyenin kanayan yarası haline gelen çocuk gelin sorununu çözebilmek için milletvekillerine destek çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:
     TÜİK verilerine göre, çocuk gelin sayısı 181 bini aştı. Son dönemlerde Türkiyenin bir çok bölgesinde ve ilinde çocuk gelin sayısında artış var. Acil önlem alınması için TBMM ve milletvekillerinden destek istiyorum. Milletvekillerine yönelik kaleme alınan açık mektupta bu sorunun farklı boyutlarıyla masaya yatırılması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde yaşanmakta olan iç ve dış kaynaklı birçok sorunun yanında, çocuklarımızı, geleceğimizi olumsuz etkileyecek, Çocuk gelinler, çocuk anneler sorunu gözardı edilemeyecek kadar büyük boyuta ulaştı.
     Tatar, adli sicil kayıtlarının da çocuk gelin sayısındaki artışı kanıtladığını, sadece kayıtlara geçenlere bakıldığında, 18 yaşından küçük kızını evlendirmek için mahkemeye dava açan ailelerin sayısının, bir önceki yıla oranla yüzde 94.2 arttığını aktardı.
     Erken yaşta evlilik ve kız çocuklarının kendilerini koruyamayacak yaşta evlendirilmelerinin, eğitiminin önüne konmuş en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayan Tatar, açıklamasını şöyle sürdürdü:
     Nüfusun yarısı olan kız çocukların, kadınların, eğitim hakkından yoksun kalması, ülkenin gelişmesini, kalkınmasını ve demokratikleşmesini de engelleyecektir. Medeni kanuna göre evlilik yaşı, 17 yaşını bitirme koşuluna bağlıdır. Türk Ceza Kanununa göre resmi nikah yapılmadan evlendirilme suçtur. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre 18 yaşında her insan çocuktur, korumak ve desteklemek gerekir. Çocuk gelinler sorununu görmezden gelmek, Medeni Kanunun, Ceza Kanununun, uluslararası sözleşmelerden doğan taahhütlerin ve kız çocukların insan haklarının ihlal edilmesi demektir.
     Tatar, 15 yaşında gelin, 16 yaşında anne, 17 yaşında mutsuz-umutsuz oldu dramlarının yaşanmaması için çocukların ve Türkiyenin geleceğinin kararmasına yol açacak çocuk gelinler sorununa tüm milletvekillerinin el birliğiyle ve kararlılıkla çözüm getirmesini beklediklerini dile getirdi.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Çocuk gelinler ve çocuk anneler sorunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER