Hocalı katliamı, bir Türk soykırımı gerçeğidir

Hocalı katliamı, bir Türk soykırımı gerçeğidir -Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kürkçüoğlu: -Hocalıda yapılanlar bir soykırımdır. Bütün dünya mutlaka 26 Şubatı, Türk soykırım günü olarak kabul etmeli


ERZURUM (A.A) - Selami Küçükoğlu - Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 26 Şubat 1992de Karabağdaki Hocalı kasabasında yapılan katliamın dünyaya yeteri kadar duyurulamadığını belirterek, Hocalıda yapılanlar bir soykırımdır. Bütün dünya mutlaka 26 Şubatı, Türk soykırım günü olarak kabul etmeli dedi.
     Kürkçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 Şubat 1992 de Azerbaycanın önemli yerleşim birimlerinden, Hocalıda, savaşla uzaktan yakından alakası olmayan 613 Azerbaycan Türkünün kendi topraklarında hunharca katledildiğini hatırlattı.
     Hocalıda katliama maruz kalanların arasında kadın ve çocukların da olduğunu ifade eden Kürkçüoğlu, Hocalıda 613 Türk katledildi. Bu bir soykırımdır. Hocalıda bir Türk soykırımı yapılmıştır. Birleşmiş Milletler, tarihi boyutlarıyla olayı değerlendirmeli. Hocalı katliamının tarihini, Türk soykırımı günü olarak kabul etmelidir diye konuştu.
     Kürkçüoğlu, Hocalıda yaşanan katliamlara, vicdan sahibi Ermenilerin dahi gönlünün razı olmadığını ve bazı Ermeni yazarların bunu kitaplarında kaleme aldıklarını kaydetti.
     Hocalı ile 1918 yılında Erzurum Yanıkderedeki soykırımı yapan elin aynı el olduğunu belirten Kürkçüoğlu, şöyle konuştu:
     Hocalıda 1992de yaşanan katliam sonrasında yabancı basın mensupları bölgeye gelerek çekim yaptı ve gerçekleri tüm dünyaya gösterdi. Olayın bizzat geçtiği yerde görüntüler çekildi. Ama maalesef yakın tarihte katliam yapılmasına rağmen, bu olayı yeteri kadar dünya gündemine taşıyamadığımız, gösteremediğimiz bir gerçek. Yanıkdere, Erzurumda bulunan şehitliklerden sadece birisi. Şunu herkes iyi bilmeli. Erzurum Yanıkderede 3 bin masum Müslüman Türk katliamını yapan el ile, 26 Şubat 1992de Hocalıda katliam yapan el aynı eldir.
    
     -Türkiyenin olumlu adımları karşılıksız kaldı-
    
     Kürkçüoğlu, Türkiye ile Ermenistanın fiziki anlamda sadece iki komşu ülke olduğunu anımsatarak, Türkiyenin ikili ilişkileri geliştirmeye özen gösterdiğini hatırlattı.
     Türkiyenin attığı adımlara karşı, Ermenistanın olumlu bir tavrının olmadığını ifade eden Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:
     Anadolu ve Kafkasyada Müslüman Türk katliamlarının yapılmasının siyasi yanlarının tarih süzgecinden iyice geçirilmesi lazım. Türkiye, Ermenistan ile ilişkileri güzelleştirmeye çalışmıştır. Fakat Ermenistan bunun tam tersine Türkiyenin doğu topraklarını kendi toprağı olarak göstermeye çalışmıştır.
    
     -Rusyanın hayali soykırımları beraberinde getirdi-
    
     Kürkçüoğlu, Rusların Şark meselesi sürecinde Kafkasya üzerinden sıcak denizlere inme hayali kurduğunu dile getirerek, Rusyanın bu hayali için Kafkasya ile Anadolu arasında fiziki bir set kurma çabası sonucu Ermenistanın kurulduğunu savundu.
     Kafkasyada yaşanan sıkıntılara Rusların asırlar öncesine dayanan hayallerinin sebep olduğuna değinen Kürkçüoğlu, şöyle konuştu:
     Tarih bilimsel belgelerin konuştuğu bir bilim dalıdır. 19. asırda yaşananlar aynı zamanda 21. yüzyılda cereyan edecek olayların da şekillenmesini sağlamıştır. Azerbaycana bağlı olan Karabağ ve Türk izleri taşıyan Revan yani Ermenistanın başkenti olan Erivan Türklerin elinden, Rusların hayali için çıkartılmıştır. Dikkat ederseniz her Karabağ meselesinde Rus askeri birlikleri bölgeye gelir. Ruslar Ermenistanı ve Karabağı bir arka bahçe gibi görür. 1988de Ruslar tekrar Karabağ meselesini gündeme getirdi ve taşının altıyla üstüyle Azerbaycan toprağı olan yeri yavaş yavaş Ermenilere işgal ettirdiler. Burdaki savaş Azarbaycan-Ermenistan savaşından çok ötedir. Rusya ve bahsettiğimiz diğer ülkeler, Azerbaycanın önünde kendi hakimiyetleri altında bir Ermenistan devleti oluşturmak istemişler, Azerbaycan topraklarının yüzde 25ini böylece işgal etmişlerdir.
     Kürkçüoğlu, Karabağ topraklarının Azerbaycanın öz toprağı olduğunu, Ermenistanın bölgeden kısa sürede çekilmesi gerektiğini söyledi.
     Gelecekte barıştan söz etmek için öncelikle Ermenistanın Azerbaycan topraklarından çekilmesi gerektiğini belirten Kürkçüoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
     Rusların sıcak denizlere inme hayali, Hocalıda Müslüman Türk katliamını getirdi. Hocalıda yapılanlar bir soykırımdır. Bütün dünya mutlaka 26 Şubatı, Türk soykırım günü olarak kabul etmeli. Ermenistan bu toprakları kısa sürede boşaltmalı ve geri çekilmeli. Karabağda olan olaylar nedeniyle Azerbaycan, kendi topraklarında çok şehit vermiştir. Azerbaycanın topraklarının yüzde 25i işgal altında. Ermeniler tarafından işgal edilmiştir ancak bunun arkasında başta Rusya ve farklı ülkeler var.
    
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Hocalı katliamı, bir Türk soykırımı gerçeğidir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER