Nevşehir Camileri Banileri ve Hamileri kitabı

Nevşehir Camileri Banileri ve Hamileri kitabı çıktı -Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yavuzerin Nevşehir Camileri Banileri ve Hamileri isimli yeni kitabı okuyucuyla buluştu


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Yavuzerin Nevşehir Camileri Banileri ve Hamileri isimli yeni kitabı okuyucuyla buluştu.
     Yavuzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alanında ilk olan bu çalışmanın Nevşehir il genelindeki tüm camileri ele aldığını ve bu çalışmanın Nevşehir Üniversitesinde görev yapan akademisyenlerin şehrin dini, sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılarını ortaya koyduğunu söyledi.
     Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarından çıkan 356 sayfa oluşan kitabın hazırlamasında Prof. Dr. Ahmet Cihanın katkı sağladığını belirten Yavuzer, üç bölümden meydana gelen kitapta birinci bölümde Türkiye geneli ve Nevşehirdeki din hizmetleri ele alındığını, ülke genelindeki din hizmetleri hakkında genel bir değerlendirmeden sonra Nevşehir ilindeki din hizmetleri ile cami içi ve cami dışı hizmetlerin tahlil edildiğini kaydetti.
     İkinci bölümün Nevşehir camilerine tahsis edildiğini anlatan Yavuzer, şöyle devam etti:
     Bu bölümde Nevşehir il genelindeki tarihi camiler başta olmak üzere Cumhuriyet döneminde yapılan tüm camilere yer verildi. Bu camiler yapıldığı döneme, adlarına, mülkiyet durumuna, il ve ilçe merkezlerindeki dağılımına, ibadet alanı ve arsa büyüklüğüne, estetik özelliği ve külliye durumuna göre olmak üzere farklı kategorilerde ele alındı. Yine bu bölümde camilerin banileri yani cami yaptıranlar ile yaptırdıkları camiler hakkında bilgi verildi. Camilerin hamileri, günümüze ve geleceğe taşıyan kişi ve kurumlar ile ilgili bilgiler de bu bölümde yer aldı.
     Üçüncü ve son bölümde ise sosyolojik bir bakış açısıyla genel değerlendirme yapıldı. Nevşehir ve genelindeki camiler ve bunların son durumları analiz edildi.
     Kitabın ekler kısmında ise il olduğu tarihten günümüze Nevşehir il müftüleri, ilçe olduğu tarihten günümüze ilçe müftüleri hakkında bilgi verildi. Nevşehir ve ilçelerine ait görsellerin de bulunduğu bu kısımda farklı özelliklerine göre çeşitli camilerin fotoğrafları yer aldı. Alanında büyük bir boşluğu dolduran kitap, il ve ilçe müftülükleri ve yerel yöneticiler başta olmak üzere bundan sonraki araştırmacılar için de önemli bir kaynak olacaktır.
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Nevşehir Camileri Banileri ve Hamileri kitabı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER