Sakallı akbabaya kar engeli

Sakallı akbabaya kar engeli -Vanın Çatak ilçesinde ölmek üzereyken bulunan ve tedavi edilen, nesli koruma altındaki sakallı akbaba, yoğun kar yağışı nedeniyle doğaya salınamadı (Fotoğralı-Görüntülü)


VAN (A.A) - Özkan Bilgin/Cemal Aşan - Çatak ilçesinde ölmek üzereyken bulunan ve tedavi edilen sakallı akbaba, yoğun kar yağışı nedeniyle doğaya salınamadı.
     Çatakta dağlık alanda duyarlı vatandaşlar tarafından bulunan sakallı akbaba, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına edildi.
     Akbabaya antibiyotik ve serum tedavisi uygulayan YYÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sakallı akbabanın sağlığına kavuştuğunu, ancak zorlu hava şartları nedeniyle akbabayı doğal yaşam alanına salamadıklarını söyledi.
     Hava şartlarının düzelmesiyle akbabayı doğal yaşama salacaklarını belirten Aslan, şöyle konuştu:
     Bu akbaba, Van havzasında ve Hakkarinin yüksek dağlarında yaşıyor. 20 gün önce duyarlı bir vatandaş, ölmek üzere olan sakallı akbabayı yol kenarında bulmuş. 2 gün evinde beslemeye çalışmış. Daha sonra YYÜ Yaban hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine müracaat etti. Geldiğinde akbaba bitkin halde ve ölmek üzereydi. Dünyada sayıları 100 çifte kadar inen ve nesli koruma altına alınan sakallı akbabayı 20 gün boyunca tedavi ettik. Antibiyotik tedavisi, destekleyici serum ve sıvı tedavisi uyguladık. Bir de parmak ucunda enfeksiyon vardı. Bunları iyileştirdik. Bilindiği gibi yırtıcı hayvanlar pençeleri olmadan beslenemez. Pençelerindeki enfeksiyon ve yaralar nedeniyle yeterince beslenememiş ve bitkin düşmüştü.
     Uyguladıkları tedavinin iyi sonuç verdiğini ve akbabanın doğal alanında yaşayabilecek duruma geldiğini kaydeden Aslan, hayvanı hava şartlarının düzelmesiyle doğaya bırakacaklarını ifade etti.
     Merkezde daha önce de bir akbaba tedavi ettiklerini hatırlatan Aslan, kurdukları merkezle, yaban hayvanlarının daha iyi ortamlarda tedavi edilerek doğal yaşam alanlarına salınacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Sakallı akbabaya kar engeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER