Tekirdağ, tohum üretiminde üs olma yolunda

Tekirdağ, tohum üretiminde üs olma yolunda ilerliyor -Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Soyak: -Tekirdağ, 23 firma ile 80 bin dekar arazide yılda 31 bin ton hububat tohumu üreterek, tohumluk üretiminde ve ihracatında


TEKİRDAĞ (A.A) - Yavuz Karaduman - Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak, Tekirdağın 23 firma ile 80 bin dekar arazide yılda 31 bin ton hububat tohumu ürettiğini belirterek, Tekirdağ, tohumluk üretiminde ve ihracatında Türkiyede üs olmaya doğru yol alıyor dedi.
     Soyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin dünya tarımında üst sıralara çıkmasında tohumculuğun önemli bir faktör olduğunu söyledi.
     Türkiyenin tohum ihraç eden bir ülke olduğuna dikkati çeken Soyak, Türkiyenin tohumluk ihracatında bu noktaya gelmesinde firmaların gayretlerinin yanı sıra bakanlığımızın da bu konudaki çalışmaları önemli bir etken. Bakanlık olarak altyapı çalışmalarının yanı sıra tohum firmalarına aynı zamanda maddi destekte sağlıyoruz. 2011 yılında Tekirdağdaki tohum üreticilerine bakanlığımızca 3 milyon 123 bin TL destek ödemesi yapıldı diye konuştu.
     Tekirdağın tohum üretiminde Türkiyede önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Soyak, Tekirdağ, 23 firma ile 80 bin dekar arazide yılda 31 bin ton hububat tohumu üreterek, tohumluk üretiminde ve ihracatında Türkiyede üs olmaya doğru yol alıyor. Rusya, Ukrayna ve Moldova, Azerbaycan ve Gürcistana ihracat yapılıyor şeklinde konuştu.
    
     -Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan, Irak, Fas ve Sudana ihracat-
    
     Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun ise buğday, yulaf ve arpa gibi tohumların dünyada pazar bulma açısından zor ürünler olduğunu, firmaların çalışmalarıyla tohumların komşu ülkelere pazarlandığını söyledi.
     Geçen yıl Azerbaycan ve Gürcistana buğday, arpa ve yulaf tohumu ihraç ettiklerini belirten Aygun, Islah etmiş olduğumuz çeşitlerimizi yakın coğrafyamızda Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan, Irak, Fas ve Sudana gönderiyoruz, çeşitlerin adaptasyon denemeleri oradaki firmalar tarafından bakanlıklarda yaptırılıyor. İnşallah Ar-Ge çalışmalarımızla geliştirdiğimiz ürünlerin ihracatını gerçekleştirmeye başlayacağız ifadelerini kullandı.
     Aygun, Türkiyede son 10 yıldaki çalışmalarla tohumculuk sektörünün ivme yakaladığını kaydederek, Tohumculuk sektöründe ithalat rakamları gittikçe aşağılara doğru inerken, ihracat rakamları yukarıya doğru çıkmaya başladı. Burada bakanlığın yapmış olduğu desteklemeler ve çalışmalarla beraber çıkarmış olduğu kanunlar da tabii ki çok önemli. Sektöre ayrı bir gözle bakılıyor şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Tekirdağ, tohum üretiminde üs olma yolunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER