Yapay kalp hastaların yaşam umudu oldu

Yapay kalp hastaların yaşam umudu oldu -EÜ Kalp Nakli Merkezinde 5 yıl içerisinde acil organ bekleyen 100 hastaya, yaşam sürelerini uzatan kalp destek cihazı takıldı -Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özbaran:


İZMİR (A.A) - Zeynep Hoşgörür - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp Nakli Merkezinde 2007 yılından bu yana acil organ bekleyen 100 hastaya, yaşam sürelerini uzatan kalp destek cihazı (yapay kalp) takıldı.
     Bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubundaki hastalara kalp nakli öncesi umut veren cihazın takıldığı 100üncü hasta İzmirde yaşayan emekli öğretmen Haşim Borucu oldu.
     Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve EÜ Kalp Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez olarak 180 kalp nakli yaptıklarını, 100ncü destek cihazını da geçtiğimiz günlerde taktıklarını anlattı.
     Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantoğlu ve Doç. Dr. Çağatay Erginin yer aldığı EÜ Kalp Nakli Programının 1998 yılından bugüne aynı ekiple geldiğini ifade eden Özbaran şöyle konuştu:
     2007 yılından bu yana kalp destek cihazlarını kullanıyoruz. Türkiyede kalp destek cihazlarını en fazla kullanan kliniğiz. Türkiyedeki bu cihaz uygulamasının yüzde 70ini biz gerçekleştiriyoruz. Cihazın takıldığı hastaların yaklaşık yüzde 60ını da sağlıkla kalp nakline ulaştırdık. Bu oran, Avrupada ilk 3te olmamızı sağlıyor.
     Kalp destek cihazları ile Türkiyenin her yerinden, her yaş grubundan nakil ihtiyacı olan hastaların yaşam sürelerini uzatmanın, hayat kalitelerini yukarıya çekmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu cihaz takılı bir hasta uzun yıllar sağlıkla yaşayabilir. Ölmek üzere olan bir çocuğun şu an okula devam ediyor olması, insanların yüzündeki pırıltıyı görmek tamamen Allahın bir lütfu.
     EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmazın merkezlerine büyük katkısı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Özbaran, Sağlık Bakanlığının organ nakline yönelik çabaları ile SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişikliklerin kalp destek cihazları tedavisinin önünü açtığını sözlerine ekledi.
    
     -Sigaraya başladığım güne çok pişmanım-
    
     Merkezde 100ncü kalp destek cihazı takılan hasta Haşim Borucu ise 1 yıl önce geçirdiği krizin ardından kalbine 4 stent takıldığını belirtti.
     Beş ay önce sağlığının bozulması üzerine EÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümüne başvurduğunu ve kalp nakli listesine alındığını dile getiren Borucu, şunları anlattı:
     Sigaraya başladığım güne çok pişmanım, bedenimi çok yıpratmışım. Hareket kabiliyetim azalmıştı, destek olmazsa yürüyemiyordum. 15 Kasımda yapay kalp takıldı. Yeni bir hayata başlayacağım bugünden sonra. Çok şükür iyileştim. Kendimi çok iyi hissediyorum hatta arkadaşlar halı saha maçına bekliyor. Bir senedir öleceğim korkusuyla geceleri uyuyamıyordum, 3-4lere kadar yatağımda dönüp duruyor, sonra sızıp kalıyordum. Destek cihazı takıldıktan sonra dün gece ilk kez 6 saat uyudum. Moralim çok yerinde. Benim durumumda bu kadar çok hasta olduğunu bilmiyordum. Nakilden başka şansım yok. İnsanların organ bağışında bulunması çok önemli.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Ramazan Ercan
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Yapay kalp hastaların yaşam umudu oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER