5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve

5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı -Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: (1) En büyük yatırım taşa, toprağa yapılan yatırım değil, en büyük yatırım insana, geleceğe yapılan yatırımdır -T


TRABZON (A.A) - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, En büyük yatırım taşa, toprağa yapılan yatırım değil, en büyük yatırım insana, geleceğe yapılan yatırımdır dedi.
     Yıldırım, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayının açılış töreninde yaptığı konuşmada, kurultayın, Türk dünyasını bir araya getirerek çeşitli konuların ele alınması, Türk dünyasının birliğini, beraberliğini ve dayanışmasının gündemde tutulması açısından önemli olduğunu belirtti.
     Türk dünyasının, Türk dilini konuşan topluluklara denildiğini ancak bir gerçeğin de görülmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, Onlarca yıllar süren asimilasyon politikalarının sonucu Türk diye sadece birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Konuşmaya gelince o kadar başarılı olduğumuz söylenemez. Halbuki bu dilin zenginliğine girdiğimizde, kaynağına vardığımızda birbirimizi rahatlıkla anlayacak çok zengin bir birikim olduğunu da biliyoruz. Belki üzerimize düşen, yapmamız gereken, ortak kelimelerin tespiti için çok titiz bir çalışma yapmak lazım diye konuştu.
     Bakan Yıldırım, iki gün önce Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayevin yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısından sonraki yemekte, mevkidaşı Kazak bakan ile konuşmaya çalıştığını kaydederek, şunları söyledi:
     Birbirimizle İngilizce veya Rusça üzerinden tercümanla ancak anlaşabildik. Halbuki bizim çok rahat, kolay anlaşabileceğimiz elimizde bir Türkçe var. Sonra dedik ki bir deneyelim bakalım, denedikçe gördük ki bizim kullandığımız kelimeler onlarda da var. Ama artık Rusça o kadar baskın olmuş ki yıllarca, zorlayarak hatırlanabiliyor ve bu bir fırsattır. Benim bu organizasyonun sahiplerine, bilim adamlarına naçizane önerim bu alana yoğunlaşmaktır. Tabi ki mühendislik, mimarlık, asra damgasını vuran projeler önemlidir ama en büyük yatırım taşa, toprağa yapılan yatırım değil, en büyük yatırım insana, geleceğe yapılan yatırımdır. Özellikle bilim adamlarımızdan, kültür adamlarımızdan, ak sakallılardan bunu bekliyoruz. Bu çalışmaların ortak bir platformda geliştirilmesini bekliyoruz.
     Bugün Uzakdoğudan Balkanlara, Anadolu topraklarını kapsayan Bosna Hersek, Kosova, İran, Hindistan, Rusya Altay Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Nahcivan Bölgesi, Ukrayna Kırım Özerk Bölgesi, Makedonya, Rusya Federasyonu, Tataristan, Başkurdistan, Moldova, Gagavuzya ve Lübnandan gelen temsilciler, bilim adamları olduğunu belirten Yıldırım, Bu Anadolu toprakları yüzyıllar boyunca medeniyetlerin birbiriyle buluştuğu bölge olmuştur. Ortaçağda da böyleydi, Milattan Önce de böyleydi, bugün de aynı önemini artırarak devam ettiriyor. Çünkü Türkiyeden 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye gitmeniz mümkündür. Yine Türkiye, etrafında 1.5 milyar nüfus, 25 trilyonu aşan bir milli gelirle dünyanın en önemli bölgesi olarak görülmektedir dedi.
     Bunun önemini fark eden hükümet ve Başbakanın, özellikle doğu ile batı arasındaki ilişkilerin sürdürülebilir olarak artırılması için çok stratejik projelere önem verdiğini ve bunların adımlarını attığını vurgulayan Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
     Azerbaycan, Gürcistan, Türkiyeyi birbirine bağlayan Bakü-Tiflis Kars Projesi, 2013 yılının sonunda işletmeye alındı. Çinin Urumçi Bölgesinden yola çıkan tren ta Londraya kadar Asya ve Avrupa kıtalarını denizin 60 metre dibinden birbirine bağlayan Marmaray tünelinden geçerek, Londrayı Çine bağlayan tarihi İpek Yolunu, modern demir ipekyolu olarak tekrar hayata geçiriyoruz. Bu bir hayaldi ama bugün artık gerçek olmasına günler sayıyoruz. Nasıl Osmanlı daha demiryollarının insanlığın hizmetine girdiği ilk günlerde, İstanbul-Bağdat Demiryolunu Sultan Abdulhamitin vizyonuyla uzak öngörüsüyle bütün karşı çıkmalara rağmen 5 yılda tamamladıysa bu önemli projeyi de biz sadece ülkemize, İstanbula değil, Kafkasyaya, Orta Asyaya, Uzakdoğuya, Balkanlara ve Kuzey Avrupanın en uç noktasına kadar kazandırıyoruz.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER