Afrikalı öğrenciler Antalyada dernekleşti

Afrikalı öğrenciler Antalyada dernekleşti -Akdeniz Üniversitesinde burslu öğrenim gören öğrenciler, hem kendileri gibi Afrikadan gelenlere destek olmak hem de Antalyada Afrikayı tanıtmak için Afrotalya adlı dernek kurdu -Gin


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Afrikanın çeşitli ülkelerinden gelen ve burslu olarak Akdeniz Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler, kurdukları Afrotalya adlı dernekle hem Afrikalı öğrenciler arasında birlik sağlamayı hem de sosyokültürel faaliyetlerle Afrika kıtasını tanıtmayı hedefliyor.
     Afrikanın çeşitli ülkelerinde girdikleri sınavlarda başarılı olarak Akdeniz Üniversitesinde burslu öğrenim görme hakkı kazanan Afrikalı öğrenciler, Antalyadaki Afrikalı Öğrenciler Derneği (Afrotalya) çatısı altında buluştu. Nijer, Kamerun, Gine, Kongo, Kamerun, Sudan gibi ülkelerden öğrencileri bir araya getiren Afrotalyanın üye sayısı kısa sürede 100e yaklaştı.
     Derneğin Organizasyon Sorumlusu Gineli Harouna Diallo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının hem Afrikadan gelen öğrencilerin Türkiyeye uyumuna yardımcı olmak hem de Türkiyede Afrika kıtasını tanıtmak olduğunu kaydetti.
     Ülkesinde girdiği sınavın ardından Türkiyede burslu okuma hakkı kazandığını, ardından TÖMERde bir yıl dil eğitimi aldıktan sonra Akdeniz Üniversitesi İşletme Fakültesini kazandığını anlatan 26 yaşındaki Diallo, Afrikalı öğrencilerin Türkiyede en çok dil sorunu yaşadıklarına dikkati çekti.
     Okumak için geldikleri kentte, henüz havalimanında sorun yaşayan ve dil bilmedikleri için üniversite yerleşkesini bile bulmakta zorlanan öğrencilere yardımcı olduklarını belirten Harouna Diallo, bu öğrencilerin Afrotalyaya ulaşarak kendilerinden yardım istediğini, otogar ya da havalimanına giderek Afrikalı öğrencileri karşıladıklarını söyledi.
     Yeni öğrencilere Antalyayı tanıttıklarını anlatan Diallo, aynı zamanda banka ve Emniyet Müdürlüğünde yapılması gereken işlemler konusunda da onlara rehberlik yaptıklarını bildirdi.
     Derneğin Akdeniz Üniversitesi içinde de faaliyet göstermesini istediklerini kaydeden Harouna Diallo, bunu sağlamalarının ardından Türkiye geneline yayılarak bütün Afrikalı öğrencilere destek olmak istediklerini vurguladı.
    
     -Burs yetmiyor-
    
     Ginedeki ailesinin ekonomik durumunun iyi olmadığını, bu nedenle kendisine devletin verdiği aylık 325 liralık bursla geçinmek zorunda kaldığına da işaret eden Diallo, bu paranın yemek ve giyim gibi ihtiyaçlarına yetmediğini ifade etti. Türkiye Cumhuriyetinin yabancı öğrencilere çalışma izni vermediğine işaret eden Diallo, şöyle konuştu:
     325 lira çok az. Bu para yetmiyor. Okurken bir yandan da çalışmak istiyoruz. Ancak buna da izin yok. Halbuki Fransada, İngilterede, ABDde, Belçikada yabancı öğrencilere günde 2-4 saat çalışma izni veriyorlar. Bu imkan bize de verilirse ihtiyaçlarımızı daha rahat karşılayabileceğiz.
     Diallo, Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtta kaldıklarını, burada ise bazı Türk öğrencilerin kendileriyle aynı odayı paylaşmak istemediğini söyledi. Bazı arkadaşlarının odalarındaki Türk öğrenciler tarafından kokuyor diye istenmediğini anlatan Diallo, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Biz iyi insanlarız. Ama yurtta bazı arkadaşlar bize kötü davranıyorlar. (Bu öğrenciyi odamdan alın) diye yönetime başvuruyorlar. Bu doğru değil. Biz kimseyle tartışmak istemiyoruz, ama bu sık sık karşımıza çıkıyor. Bir sorunları olduğunda (Bu öğrenciyi alın) demektense müdürle görüşüp başka çözümler bulabilirler. Sonuçta yurdun müdürü bizim bir anlamda babamız, ailemiz. Problem varsa birlikte çözmeliyiz.
     Diallo, Gineye uçak biletinin gidiş dönüş bin 300 lira olduğunu, ekonomik zorluklar nedeniyle 3 yıldır evini ve ailesini göremediğini söyledi.
    
     -Afrotalya büyümeli-
    
     Kenyadan Antalyaya gelen öğrencilerden 20 yaşındaki Yahya Sabdow, TÖMERdeki dil eğitimini tamamladığını, Türkiyede tıp eğitimi almayı istediğini kaydetti. Türkiyeye geldiğinde en büyük sorunu havalimanında yaşadığını belirten Sabdow, Türkçe bilmediğim için derdimi anlatamadım. Bu arada bavullarımı da kaybettim, gittiğim bürodakiler İngilizce bilmiyorlardı. Bir tam günümü havalimanında bavulumu ararken geçirmek zorunda kaldım dedi.
     Daha sonra ülkesindeki bir arkadaşı aracılığıyla Afrotalyaya ulaştığını belirten Sabdow, dernek üyelerinin yönlendirmesiyle üniversite yerleşkesine ulaştığını vurguladı.
     Afrotalya üyelerinin yardımıyla Antalyada hiç sorun yaşamadığını ve Türkiyede olmaktan mutlu olduğunu dile getiren Sabdow, Afrotalya iyi bir organizasyon. Bu grup daha da büyümeli diye konuştu.
     Madagaskardan gelen 20 yaşındaki Tiavina Rasoloponirina da Türkçe öğrenimini tamamladığını, Türkiyede tıp okumak istediğini bildirdi. Madagaskardan 16 saatlik uçuşla Türkiyeye ulaştığına dikkati çeken Rasoloponirina, ülkesi ile Türkiye arasındaki uçak biletlerinin de bin 900 dolar olduğunu vurguladı.
     Rasoloponirina, havalimanına ulaştıktan sonra yaşadığı dil sorununu, Afrotalya üyelerinin yardımıyla aştığını söyledi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Afrikalı öğrenciler Antalyada dernekleşti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER