Ağaç dallarını nostaljik tarım aleti maketlerine

Ağaç dallarını nostaljik tarım aleti maketlerine dönüştürdü -Bilecikin Pazaryeri ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki çiftçi, kavak ağacı dallarını kullanarak geçmişteki tarım aletleriyle hayvanları canlandırdı -Ağaç oyma ustası Mancar: "T


BİLECİK (A.A) - İbrahim Öztosun - Bilecikin Pazaryeri ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki çiftçi, kavak ağacının dallarıyla maketler yaparak, geçmişte kullanılan tarım aletleriyle hayvanları canlandırdı.
     Ağaç oyma ustası Adem Mancar, AA muhabirine, tarımda teknolojik ürünlerin çıkmasıyla kaybolmaya yüz tutmuş geçmişte kullanılan tarım aletleri ve hayvanları, insan unsurunu da katarak anlatmaya çalıştığını söyledi.
     Bu işi yaklaşık 10 yıldır hobi amacıyla yaptığını ve ağaç oymacılığın bir meziyet ve sabır işi olduğunu dile getiren Mancar, kağnı, karasaban, at arabası ve katır gibi hayvan türlerini de canlandırmaya çalıştığını anlattı.
     Mancar, çocukluğunda bazı el becerileri bulunduğunu bildirerek, şöyle devam etti:
     "Şu anda yaşadığım ve oğlumun evini, kendim yaptım. Genç yaşımda ağaçtan çeşitli şekiller yapıyordum ama üzerine fazla düşmedim. Yaşlandıkça boş zamanlarımı değerlendirmek için merak sardığım ağaç oymacılığı yapmaya başladım. Geçmişte çiftçilikte gördüğüm hayvanları ve tarım aletlerini, insan unsurlarıyla canlandırmak istedim. Eskiden günlerce düvenle harman döverdik, dağlardan katırla odun getirirdik. Bunları hayal gücümle tekrar canlandırdım. Kahve alışkanlığım olmadığı için zamanımı bunlarla geçiriyorum. Tarımda, Pazaryeri ve Türkiyenin dünü ile bugününü maket çalışmalarıyla yaşatmaya çalışıyorum."
    
     -"Yeni nesil, geçmişte kullanılan aletleri görmeli"-
    
     Eserlerini çok az karla sattığını ifade eden Mancar, sanatın devam etmesini ve yaptığı ürünleri yaşatmak istediğini kaydetti.
     Keser, testere, bıçak ve zımpara gibi küçük bir sermayeyle kavak ağacından maketlerini canlandırdığını vurgulayan Mancar, şöyle konuştu:
     "Bu işin en önemli kısmı, ağacın damarına canlılık vermek. Oyma işini herkes yapamaz, bu işi yapacak kişinin meziyeti ve yatkınlığı olmalı. Ağaç oymacılığı, zahmetli bir el sanatıdır. Bu sanat, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi. Yeni nesil, geçmişte kullanılan aletleri görmeli. Gençlerin, geçmişte insanların hangi zorlukla tarım yaptıklarını anlatmak ve tanıtmak amacıyla maketlerle canlandırmak istedim. Gelecek neslin bunu devam ettirmesini istiyorum."
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ağaç dallarını nostaljik tarım aleti maketlerine Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER