Anayasa Mahkemesinin 51. kuruluş yıl dönümü

Anayasa Mahkemesinin 51. kuruluş yıl dönümü töreni -Başkan Kılıç: (1) -"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında devletin kimlik bilgisi kapsamında yerini alan Cumhuriyetin temel niteliklerinden demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti ilkel


ANKARA (A.A) - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Türkiye Cumhuriyeti anayasasında devletin kimlik bilgisi kapsamında yerini alan Cumhuriyetin temel niteliklerinden demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti ilkeleri de bütünüyle insanlık onurunu yüceltmek amacına hizmet etmesi gereken temel değerlerimizdir. Belirtilen ilkeleri evrensel tanımlarından koparmadan yorumlamak bu korumanın başarı şansını yükseltecektir" dedi.
     Kılıç, Yüksek Mahkemenin kuruluşunun 51. yıl dönümü dolayısıyla Yüce Divan Salonunda düzenlenen törende, dünyada kurulu Anayasa Mahkemelerinin asli ve ortak görevlerinin ırk, renk, din ve inancı ne olursa olsun, insan olma ortak paydasına sahip herkesin doğuştan varlığına inandıkları, insanlık onurunu korumak ve gözetmek olduğunu söyledi.
     Bu değeri korumanın yasama ve yürütme organlarının birinci görevi olduğunu, yargının, son tahlilde varsa bir ihlal bunu ortadan kaldırdığını dile getiren Kılıç, "Biz insanlık onurunun güçlü bir kaynak olduğuna inananlardanız. Bu kaynak, insanlık tarihinin en başından bugüne kadar siyaseti, ekonomiyi, sosyal hayatı ve kültürleri derinden etkilemiştir" diye konuştu.
     Temel hak ve özgürlüklerle, adalet duygusunu içinde barındıran insanlık onurunun, Yaratıcıdan iz ve işaretler taşıması nedeniyle de ilahi dinler başta olmak üzere tüm inanç sistemleri ve medeniyetlerin koruması altına alınmış en yüce değer olduğunu belirten Kılıç, şöyle devam etti:
     "Dünyadaki yazılı anayasa metinleri incelendiğinde doğrudan ya da dolaylı olarak daha ilk maddelerinde insanlık onurunun korunması ve kollanması teminat altına alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında devletin kimlik bilgisi kapsamında yerini alan Cumhuriyetin temel niteliklerinden demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti ilkeleri de bütünüyle insanlık onurunu yüceltmek amacına hizmet etmesi gereken temel değerlerimizdir. Belirtilen ilkeleri evrensel tanımlarından koparmadan yorumlamak bu korumanın başarı şansını yükseltecektir.
     Kimliği, kişiliği, unvanı ne olursa olsun, hak ve özgürlüğü ihlal edilen her bireyin insanlık onuru yara almış demektir. Bu ihlali giderme görevi son noktada yargıya emanet edilmiştir. Yargı bu görevini yerine getirirken belli bir ideolojiye mensup olanların hayat tarzlarını güvenceye almak için, ötekilerden özgürlükleri kaçırmaya çalışırsa ayakta kalma şansı yoktur. Adil olmayan bir yargı zulmediyordur."
     "Adil olmak, herkes için gereklidir ancak yargı mensupları için olmazsa olmaz gerekliliktir" ifadesini kullanan Kılıç, "Hakimin vicdanına emanet edilen insanlık onurunu ancak adaletle yüceltebiliriz" dedi.
     (sürecek)
    
     Muhabir: Aylin Dal - Ferdi Türkten
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Anayasa Mahkemesinin 51. kuruluş yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER