Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: -Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olacağız, ileri demokrasiye ulaşacağız, hukuk devleti olacağız diyoruz. Burada en temel şey güçlü toplum, her bireyi kalkınmanın hamlesi


GAZİANTEP (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olacağız, ileri demokrasiye ulaşacağız, hukuk devleti olacağız diyoruz. Burada en temel şey güçlü toplum, her bireyi kalkınmanın hamlesi yapabilmektir. Bu da fırsat eşitliği sağlamaktan geçiyor dedi.
     Bakan Şahin, Gaziantep Kent Konseyinin Hayat Veren Kadını Hayata Katın konulu genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, bütün dünyanın değişim içinde olduğunu, bilgi ve teknoloji çağının yaşandığını belirtti.
     Şahin, Bilgi ve teknoloji kafa devrimiyle gerçekleşecek. Toplumun yarısının kafasını yok saydığınız bir devrim gerçekleştirebilir miyiz- Toplumun yarısının potansiyelini yok saydığımız bir hedefe ulaşabilir miyiz- O yüzden bize düşen şey 74 milyonu, kadın erkek herkesi toplumda kalkınmanın bir parçası yapabilmek, onun potansiyelini kullanabilmek diye konuştu.
     Bunun için doğuştan gelen bütün nimetleri eşit kullanmak ve bütün külfetlere eşit şekilde katlanmak gerektiğini ifade eden Şahin, yaşam, eğitim, sağlık, istihdam, insan olma hakkının bütün alanlarda kullanılmasını çok önemsediklerini belirtti.
     Şahin, bunun sosyal adalet ve sosyal devlet olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Sosyal adalet, herkesin sisteme katılmasını sağlamaktır. Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olacağız, ileri demokrasiye ulaşacağız, hukuk devleti olacağız diyoruz. Burada en temel şey güçlü toplum. Bu söylediğimiz şeylere ulaşabilmenin en temel şeyi, her bireyi dili, dini, cinsiyeti, ırkı, mezhebi, bölgesi ne olursa olsun toplumun kalkınma hamlesinde ana unsur yapabilmektir. Her bireyi kalkınmanın hamlesi yapabilmektir. Bu da fırsat eşitliği sağlamaktan geçiyor. Dezavantajlı grupları avantajlı hale getirmek ve sosyal adaleti sağlamak en büyük yapacağımız iş. Burada temel şey eğitimdir. Bugün huzurlarınızda bu şehrin bakanı olarak duruyorsam ailemin bana verdiği eğitim imkanından istifade ettiğim için bunu başardım.
    
     -Kadınlarımızla ilgili işsizlik oranı daha hızlı düşmeye başladı-
    
     Bakan Şahin, yetiştirilen kız çocuklarını ekonominin, istihdamın bir parçası yapmak gerektiğini belirterek, 2008de dünyada kriz çıktığında Türkiyede hazırlanan istihdam paketine göre kadın ve genç çalıştıranların işveren payını 5 yıl boyunca kademeli şekilde devletin ödediğini hatırlattı.
     Son bir yılda 73 bin kadının istihdam edildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
     İşsizlik oranımız toplamda düşme yaşarken kadınlarımızla ilgili işsizlik oranı daha da hızlı düşmeye başladı ama hala AB standartlarının çok çok altındayız. Lizbon kriteri yüzde 60 diyor, biz ilk kez yüzde 30u yakaladık. Bir bu kadar daha büyümemiz lazım. Nasıl olacak, önündeki engel ne- Burada en önemli şey, aile hayatı ile iş hayatımı uyumlaştırmamız lazım. O kadar çok şey bekliyoruz ki iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir iş kadını, her şeyin en iyisi. Yaşlısına bakan, onu yapan, bunu da yapan bir süpermen bekliyoruz ama herkes insan. Herkesin bir yapma kapasitesi var.
     Kadınları özlük haklarını geliştirerek hem ev hayatında hem de sosyoekonomik hayatta daha iyi konuma getirmek istediklerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının son paketine önemli düzenlemeler koyduklarını söyleyen Şahin, Bunları başarırsak şiddetle mücadeleyle ilgili süreç de kendiliğinden düzelecek dedi.
     Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun da kadının bir yıllık eğitiminin artırılmasıyla ülke bazında üretimin yüzde 10 artacağını belirterek, Bu sadece ekonomik katkısı. Hayatın tüm alanlarında kadının elinin değdiği olay, çözümler daha iyi ama şimdi sadece eli değil mutlaka beyni de değsin istiyoruz. Türk kadınının ülkenin gelişimine daha çok katkı verecek noktada olmasını arzu ediyoruz diye konuştu.
     Toplantıya, Vali Erdal Ata ve AK Parti milletvekilleri de katıldı.
    
     Muhabir: Zeynep Yücetaş / Sevil Çelik
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER