AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş,

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, İzmirde -"Bu milletin arasına konulmaya çalışılan, terör fitnesinin terör belasının sonsuza kadar bu topraklardan sökülüp atılması için mücadele ediyoruz" -"(Yeni anayasa çalışmaları) Bu ni


İZMİR (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm sürecine ilişkin, "Bu milletin arasına konulmaya çalışılan, terör fitnesinin, terör belasının sonsuza kadar bu topraklardan sökülüp atılması için mücadele ediyoruz" dedi.
     Kurtulmuş, partisinin İzmir il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiyenin çok önemli meselelerini aynı anda tartıştığı, bunun yanında bölgedeki siyasi şartların sürekli değişken olduğu bir dönemden geçtiğine işaret etti.
     Bu süreçte hem bölgenin yeniden yapılandığını hem de Türkiyenin belki de siyasi tarihi içerisindeki en önemli dönüm noktalarından birisinden geçtiğini dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:
     "Bir yandan yeni anayasanın yapılması mecburiyeti diğer yandan Türkiyede terör meselesinin sonlandırılması, yani çözümün ortaya konulması meselesi gibi fevkalade önemli, zor ve karmaşık siyasi sorunlarla karşı karşıyayız. Ancak bunların hepsini inşallah Türkiyenin başarıyla geçeceğini ve yeni Türkiyenin inşası istikametinde çok önemli merhale kat edeceğine yürekten inanıyoruz."
    
     -"Terör sorununa çözüm arayışı"-
    
     Kurtulmuş, terör sorununun, Türkiyenin 30 yılı aşkın süredir devam eden, yaklaşık 35 bin insanın ölmesine, 100 milyarlarca dolar parasının heba olmasına neden olan bir sorun olduğuna işaret etti.
     Çözüm süreciyle bunun sonlandırılabileceğinin görüldüğünü ifade eden Kurtulmuş, şunları söyledi:
     "Anadolunun, Türkiyenin, Trakyanın dört bir tarafında geniş halk kesimlerinin büyük bir motivasyon içerisinde olduğu, insanlarımızın gerçekten bir an evvel bu sürecin bitirilmesiyle ilgili kanaatlerini serdettiklerini görüyoruz. Tabi ki bu son derece zor ve karmaşık bir süreç. Burada siyasetin üzerine düşen vazife şudur, bu süreçte, bu sürecin üzerinden polemik oluşturmak değil, bu sürecin üzerinde toplumda var olan pozitif algıyı daha iyi bir şekle getirmek, varsa endişeler, bunları da ciddi şekilde, pozitif şekilde kamuoyuyla paylaşmaktır. Biz bunları yapmaya gayret ediyoruz. Bu milletin arasına konulmaya çalışılan, terör fitnesinin, terör belasının sonsuza kadar bu topraklardan sökülüp atılması için mücadele ediyoruz."
    
     -"Terörün maliyetinden, çözümün getirisine"-
    
     İlk defa hem siyasi iradenin hem terör örgütünün silahları bırakma iradesinin hem de halkın "mahşeri vicdanının" çözümden yana irade ortaya koyduğunu dile getiren Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
     "30 senedir ilk sefer bu üç irade yan yana geldi. Dolayısıyla bu meselenin çözümünde önemli bir mesafe kat etmekte olduğumuzu görüyoruz. Terör örgütünün tamamıyla, koşulsuz olarak silahlarını bırakması sonrası, bu durum sorunun tamamen çözümü bitmiştir anlamına gelmiyor. Ondan sonra sosyal, ekonomik telafi programları, göçün geri döndürülmesi gibi kalıcı bir takım adımların atılacağı bir sürece gireceğiz ve inşallah Türkiye ekonomisiyle siyasetiyle insan gücünü heba etmesiyle insan kaynaklarını kaybetmesiyle bir daha karşı karşıya kalmayacak. Biz buna "terörün maliyetinden, çözümün getirisine diyoruz. Terör bu kadar maliyetlere neden oldu, çözümse bir temettü şeklinde, bir geri dönüş şeklinde Türkiyeye ekonomik, siyasal, sosyal, fevkalade büyük katkıda bulunacaktır."
    
     -Yeni anayasa çalışmaları-
    
     AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiyenin ikinci temel meselesinin ise 12 Eylül 2010da yapılan anayasa değişikliği referandumunda milletin ortaya koyduğu irade doğrultusunda, Meclisin bir "reform anayasasını" ortaya koyabilmesi olduğunu kaydetti.
     Hiç kimsenin 12 Eylül 2010 referandumunda ortaya konulan iradeyi "yokmuş gibi davranamayacağını" belirten Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
     "Bu nihayetinde uzlaşma sağlanacak diye ilanihaye masada tartışılacak bir konu değildir. Hani Türkçede güzel bir laf var, çözülmesini istemediğin konuyu komisyona havale et. Bu anayasa meselesi öyle bir konu değildir. Millet anayasa meselesinin bir an evvel çözülmesini istiyor, dolayısıyla mevcut anayasa komisyonunun görevi de bu işi çözmektir, yani milletin beklediği istikamette bir reform anayasasını yapmaktır."
     Kurtulmuş, anayasayı uzlaşmayla yapmak istediklerini, ancak bu olmadı diye milletin kendilerine yüklediği görevden vazgeçmeyeceklerine dikkati çekti.
     "Bunu uzlaşmayla yapabilirsek, başımız gözümüz üstüne ama uzlaşmayla yapılamazsa milletin talepleri biliniyor, bu talepler istikametinde 330 milletvekilini bulup referanduma gitmenin yollarını ararız" diyen Kurtulmuş, bunun sağlanamaması halinde 2015 yılında yapılacak seçimlerde halktan anayasayı değiştirecek çoğunluğun sağlanabilmesi için talepte bulunabileceklerini kaydetti.
     Yeni ve bir reform anayasası yapmanın gereklilik olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Anayasa yapma işinde ipe un seren, bunu savsaklayan, bunu zamana yayan, buradan aman bir reform anayasası çıkmasın diye gayret sarf eden hangi siyasi partiler, hangi siyasi eğilimler varsa bu milletin enteresan bir feraseti var, onu görür ve onu o şekilde değerlendirir ve 2015te de gereğini yapar" diye konuştu.
     Numan Kurtulmuş, bir gazetecinin anayasa konusunda parlamentoda hala bir uzlaşma umudu taşıyıp taşımadıklarına ilişkin sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
     "Uzlaşma yapacağız diye sonsuza kadar beklenemez, uzlaşma Mecliste sağlanamazsa millette sağlanır. Vekillerinin sağlayamadığı uzlaşmayı, asillerinden sağlarız ve yapılacak bir reform anayasasını halka götürme imkanı bulunursa yürekten inanıyorum ki 2010daki yüzde 58den çok daha yüksek şekilde oylanır. Dolayısıyla bu irade ortadayken, milletin iradesi ortadayken hiçbir partinin bundan kaçmaması lazım."
    
     Muhabir: Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER