Antik Roma Tiyatrosu gün yüzüne çıkıyor

Antik Roma Tiyatrosu gün yüzüne çıkıyor


İZMİR (A.A) - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekalede bulunan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosunu gün yüzüne çıkarmak için 8 milyon liralık kamulaştırma yaparak 12 binanın yıkımını gerçekçeleştirdiğini bildirdi.
     İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Antik Roma Tiyatrosunun gün yüzüne çıkarılması için başlatılan kamulaştırmalarda bugüne kadar 8 milyon liranın üzerinde bedel ödendi.
     Kadifekalede gecekondular arasında kalan tiyatronun ortaya çıkarılması için yaklaşık 12 bin 972 metrekarelik alan üzerinde bulunan 164 parsel için kararı alındığını hatırlatılan açıklamada, bugüne kadar 7 bin metrekarelik alanın tapusunun alındığı belirtildi.
     Proje sürecinin öncelikle arkeolojik yüzey araştırması yapılarak tiyatroya ve sur duvarlarına ait antik arkeolojik mimari kalıntılar ile Antik Tiyatronun gerçek yeri tam olarak tespit edildiği açıklamada İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunulan Antik Tiyatro ve Kadifekale 1. derece arkeolojik sit alanının genişlemesi önerisinin kurul tarafından kabul edildiği ve tiyatro ile Kadifekalenin 1. derece arkeolojik sit alanı genişletildiği bildirildi.
     Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
     Sit sınırlarının değişmesi sonucunda, Antik Tiyatro alanında bilimsel kazı çalışmalarının yapılabilmesi, Kadifekale ve Antik Tiyatronun kente kazandırılması amacıyla imar plan revizyonları yapıldı ve yeni imar planları hazırlandı. Ayrıca bölgede yaşayan vatandaşların bilgilendirilmesi, katılımı ve görüşlerini almak için iki toplantı düzenlendi. 1/1000 ölçekli uygulama amaçlı imar planı, Antik Roma Tiyatro alanı olarak belirlenen alanda kalan zemin ve zemin üstü kamulaştırmaların yapılabilmesi için 7. Beş Yıllık İmar Programına dahil edildi. Bu kararın alınması ile birlikte alandaki kamulaştırmaların önü açılmış oldu.
     Kadifekaledeki antik tiyatro ile ilgili bilgi, 1917-1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walterın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı, pek çok araştırmacının ilettiği de bu bilgiler arasında yer alıyor.
    
     Muhabir: Hüseyin Bağış
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Antik Roma Tiyatrosu gün yüzüne çıkıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER