Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Arınç: Genç nüfusu yüksek bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Avrupa ve bazı ülkelerde nüfus yaşlandıkça bir kısım sıkıntılar baş gösteriyor. Ama Türkiye genç nüfusun çokluğuyla övünülecek bir noktada. Bütün


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Genç nüfusu yüksek bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Avrupa ve bazı ülkelerde nüfus yaşlandıkça bir kısım sıkıntılar baş gösteriyor. Ama Türkiye genç nüfusun çokluğuyla övünülecek bir noktada. Bütün mesele, bu gençlerin iyi bir eğitim alması. Geleceğe hazırlanması, ülkemizi bütün dünyada iyi temsil etme noktasına getirmesidir dedi.
     Arınç, Bursa Orhangazi Üniversitesini ziyaretinde yaptığı konuşmada, üniversitenin çok başarılı ve örnek olduğunu, ziyaret etmek, başarılar dilemek ve bugün geldikleri nokta hakkında rektörden, mütevelli heyeti başkanı ve üyelerinden bilgi almak istediğini söyledi.
     Türkiyedeki üniversite sayısının 2002de 70 civarında olduğunu, bugün ise bu sayının 170i geçtiğini belirten Arınç, şunları kaydetti:
     Öncelikle her ilde bir üniversite kurulmuştur, 2006lı yıllarda. Sonra da hemen hemen 105i devlet, 65-66sı da vakıf olmak üzere sayıları artmıştır. Üniversitelerimizin sayıları artmakla kalmadı. Aynı zamanda nitelikli eğitim vermek noktasında her biri birbiriyle yarışır noktaya geldi. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebilirim: bugün artık Orhangazi Üniversitesinin rakipleri Türkiyedekiler değil, tüm dünyadaki üniversitelerden birkaçıdır. Yani Türkiye ölçeğinde değil, dünya ölçeğinde devam ediyor. Bir kısmı, butik üniversiteler olarak, belli alanlarda ihtisaslaşmak üzerine kuruldu. Bir kısmı da daha geniş alanlarda daha çok fakülteyle normal üniversite programlarını devam ettirmeye çalışıyor.
     Orhangazi Üniversitesinin 2011in ilk çeyreğinde kurulduğunu, 2012de de kuruluşunu tamamladığını ve öğrenci almaya başladığını hatırlatan Arınç, Şu anda 200den fazla öğrencileri var. Bu, yeni bir üniversite için iyi bir rakamdır. İnanıyorum ki çok yüksek puanlarla bu üniversiteyi tercih etmişlerdir. Üç fakülte, onun yanında yüksek okullarla daha kurulurken bile güçlü bir üniversite olarak kuruldu. Bu bir vakıf üniversitesi, bir vakfın mütevelli heyeti üyeleri, bütün imkanlarını kullanarak üniversitenin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Dolayısıyla bir kısmı aramızda bulunan değerli şahsiyetleri, iş adamlarını, sanayicileri böyle eğitim hizmetlerine katkıda bulunan insanları saygıyla anıyorum ve teşekkür ediyorum diye konuştu.
    
     -Genç nüfusu yüksek bir Türkiye ile karşı karşıyayız-
    
     Arınç, Türkiye nüfusunun 75 milyon olduğunu ve git gide arttığını ifade ederek, şöyle devam etti:
     Bu 75 milyonun yarısı 35 yaşın altında. 30un altında da 18 milyon öğrencisi olan bir ülkeyiz. Üniversitelerimizde bildiğim kadarıyla 3 milyonun üzerinde öğrenci var. Genç nüfusu yüksek bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Avrupa ve bazı ülkelerde nüfus yaşlandıkça bir kısım sıkıntılar baş gösteriyor. Ama Türkiye genç nüfusun çokluğuyla övünülecek bir noktada. Bütün mesele, bu gençlerin iyi bir eğitim alması. Geleceğe hazırlanması, ülkemizi bütün dünyada iyi temsil etme noktasına getirmesidir. Hamdolsun üniversitelerin açılış törenlerine gittiğimde her biri birbirinden kıymetli öğretim üyesi ve öğrencilerle karşılaşıyorum.
     Türk Hava Kurumunun (THK) kurduğu THK Üniversitesinin açılışına gittiğini, herkesin bu üniversiteyi görmesi gerektiğini belirten Arınç, Çok sayıda yabancı öğrenci vardı ve sivil havacılık konusunda da çok önemli bir eğitim veriyorlardı. Nereden nereye geldik- Bir zamanlar THK denildiğinde deri kapma mücadelesi veren bir kuruluş anlaşılırdı. Her sene Kurban Bayramlarında karabasan gibi kim deri toplayacak birbirini takip eder, ihbarlar üzerine THK hepsine el koyar ve o deri paralarıyla ayakta kalmaya çalışırlardı. Şimdi yeni yönetimlerin elinde THK hem şahsiyet kazandı hem de mükemmel bir üniversite kurdu. Hepinize de tavsiye ederim, Etimesgutta çok güzel bir üniversite ile karşılaşacaksınız. Tabii Ankarada da ben, herkese Orhangazi Üniversitesini görmelerini tavsiye ediyorum diye konuştu.
     Arınç, gelecekte yapılacak 100 projenin içinde Bursaya 3. bir devlet üniversitesinin kazandırılmasının da yer aldığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bunun ne zaman olacağını Allah bilir. Ama Bursanın ihtiyacı sosyal bilimler konusunda uzman bir üniversite. Yani sanat tarihinden başlayarak tarihle ve diğer sosyal bilimlerle adını hakikaten bütün dünyaya duyurabilecek bir üniversiteye ihtiyacımız var. O zamana kadar Orhangazi zaten ilk 500ün içerisinde ilk 10un içine bile girebilir. Biz, böylesine güveniyoruz, böylesine arkadaşlarımızın gayretli, başarılı olduklarına inanıyoruz. Bu üniversitede her türlü ihtiyaç düşünülmüş. Dolayısıyla Türkiyenin neresinden olursa olsun öğrencilerimiz Orhangaziyi tercih edebilir. Özellikle ismi ve logosu da güzel. Osmanlı çınar ağacıyla temsil ediliyorsa dünyada, Orhangazi Üniversitesi de onun yaprağını almış. Çok şükür Orhangazi, Bursaya yakıştı. Türkiyeye de yakışıyor. İnşallah sesini, başarılarını ve alkışlarını her yerden hissedebileceğiz.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER