BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, Gaziantepte

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, Gaziantepte -Nizip ilçesindeki çadır kenti ziyaret eden Guterres: Bu kamptaki gezilerim sırasında çok etkilendiğimi belirtmek istiyorum. Bu sadece profesyonelliğin, etkin çalışmanın başarısı


GAZİANTEP (A.A) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Bu kamptaki gezilerim sırasında çok etkilendiğimi belirtmek istiyorum. Bu sadece profesyonelliğin, etkin çalışmanın başarısı değil, bu işin kalpten inanarak geldiğini gördüm dedi.
     Guterres, Nizip ilçesindeki çadır kenti ziyaret ederek, bazı Suriyelilerle sohbet etti. Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ile Nizip Kaymakamı Yaşar Karadenizin de eşlik ettiği ziyarette, Guterres, çadır kentteki Suriyelilerin tedavilerinin yapıldığı sağlık merkezini de ziyaret edip yetkililerden bilgi aldı.
     Çadır kentteki Suriyelileri Selam Aleyküm diyerek selamlayan Guterres, ziyaretinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Nizipin bugüne kadar turizm açısından bilinen bir şehir olduğunu söyledi.
     Doğa harikası ve mozaikleri ile ünlü şehrin Suriyedeki çatışmalardan sonra çok sayıda Suriyelinin sığındığı ve yüksek standartlarda koruma bulduğu şehir haline geldiğini belirten Guterres, Türk hükümeti ve devleti bugün çok büyük bir misafirperverlikle 400 bini bulan Suriyeliye kapılarını açtı. Büyük bir cömertlikle onlara koruma sağlamakta. Bu kamptaki gezilerim sırasında çok etkilendiğimi belirtmek istiyorum. Bu sadece profesyonelliğin, etkin çalışmanın başarısı değil, bu işin kalpten inanarak geldiğini gördüm diye konuştu.
    
     -Benim sesim uluslararası toplum tarafından duyulacak-
    
     Kampta bazı sığınmacı ailelerle görüştüğünü anımsatan Guterres, şöyle devam etti:
     Bir baba yanımıza geldi. 5 yaşında bir özürlü çocuğu var. Ve hemen koordinatör valimizin gerekli tüm çalışmaların yapılması için direktifler verdiğini gördüm. Bu şekilde koruma ihtiyaçları yüksek olan Suriyeli mültecilere, Türk misafirperverliğinde korumanın yüksek standartlarda verildiğini gördüm. Türkiyenin Suriyeli mültecilere sağladığı yüksek standartlarda yardımın yanında bizim Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak maalesef bugüne kadar küçük bir yardımımız var. Ama emin olabilirsiniz ki, benim sesim uluslararası toplum tarafından duyulacak. Çünkü Türkiyenin Suriyeli mültecilere bugün sağladığı ve çatışmanın en başından beri taahhüt ettiği ve devam ettiği koruma, uluslararası camia tarafından destek bulacak. Buna inanıyorum.
    
     -Koordinatör Vali Dalmaz-
    
     Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da, çadır kentteki yürütülen çalışmaların hep birlikte gerçekleştirildiğini söyledi.
     Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Guterresin, Bizim yardımlarımız azıcık da olsa burada var dediğine işaret eden Dalmaz, Arkadaşlarımız gerçekten burada bizimle birlikte çalışıyorlar. Ama uluslararası komitenin de yardımını alarak daha fazla burada olmaları gönülden temennimiz. Birleşmiş Milletlerin diğer kuruluşları olan Dünya Gıda Programı ve diğer örgütlerle beraber Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de bu anlamda Türkiyedeki sığınmacıların barınmasında ve ihtiyaçlarının giderilmesinde, uluslararası otoritelerin kaynağını ve desteğini sağlayarak burada olurlarsa, gerçekten memnun olacağız dedi.
     Kamplarla ilgili hizmetlerin belirli bir seviyeye geldiğini vurgulaya Dalmaz, bundan sonraki süreçte şehir merkezlerimizdeki Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması, kayıt altına alınması ve yine Türk misafirperverliğine yakışır şekilde misafir edilmesinin en büyük görevleri olduğunu kaydetti.
     Türkiyenin, başta Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) olmak üzere Türk Kızılayı ile ilgili kurum ve kuruluşlarıyla büyük bir özveri ve bütçeden büyük pay ayırarak çalışmaları yürüttüğünü anlatan Dalmaz, şöyle konuştu:
     Ama bunu sadece bütçe ile sınırlı görmüyoruz. Bütün Türk milleti ülkenin her bir yanından sivil toplum örgütleriyle beraber Suriyelilere yardım konusunda gerçekten seferber olmuş durumda. Çünkü öbür tarafta gerçekten ihtiyaç içerisinde olan komşu insanlarımız var. Bunların çoğu bizim akrabamız, bizimle aynı coğrafyayı, aynı kültürü paylaşan insanlar. Dolayısıyla bunu bir vazife olarak görüyoruz.
     Burada çalıştığımız arkadaşlarımız gerçekten gönülden çalışıyorlar. Ümidimiz bir an önce akan kanın durması ve oradaki sistemin işlemeye başlaması. İnşallah huzur ve sükun olur, biz de bu insanlarımızı buradan memnun olarak memleketlerine uğurlarız. Tekrar sesleniyorum, özellikle uluslararası otoriteler, uluslararası kuruluşlar, Suriyede akan kanın, katledilen medeniyetin tekrar yerine gelmesi konusunda el birliği yapsınlar ve oraya tekrar barış ver huzur gelsin.
     Açıklamanın ardından karayolu ile Gaziantepe giden Guterres, Suriyeli Misafirler Koordinasyon Merkezine geçti. Vali Erdal Ata tarafından karşılanan Guterres, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
    
     Muhabir: Kaan Bozdogan-İrfan Aydoğdu/Veli Gürgah
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, Gaziantepte Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER