Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey:

Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: -Göreve geldiğimizde Türkiyenin en borçlu ikinci belediyesiydik. Şimdi örnek gösterilen bir belediye olduk


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, göreve geldiklerinde Türkiyenin en borçlu ikinci belediyesi olduklarını, yaptıkları faaliyet ve yatırımlarla bugün dünya genelinde örnek bir belediye haline geldiklerini bildirdi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bloomberg TV yayınına katılan Güzelbey, çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu. Güzelbey, 2004 yılında göreve geldiklerinde belediyenin 1 milyar 326 milyon dolar ile Türkiyenin en borçlu ikinci belediyesi olduğunu belirterek,Yani bugün Türkiyenin IMFye olan borcunun iki katıydı. Buna esnafa, piyasaya, müteahhitte olan borçlar dahil değildi. Sadece resmi internet sitesinde olan borçtu. Mesela 1999-2004 yılları arasında hiç elektrik borcu ödenmemiş. Birikmiş ve trilyonları bulmuş. Bunun gibi birçok ödenmeyen borçlar vardı ifadelerini kullandı.
     Kentin sürekli büyüdüğünü ve yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu aktaran Güzelbey, kentin en büyük sorunlarının başında ulaşımın geldiğini vurguladı. Teneke gibi dolmuş ve otobüslerle vatandaşın taşınmasının yanlış olduğuna dikkati çeken Güzelbey, buradan hareketle tramvay yapmaya karar verdiklerini vurguladı.
     Göreve geldikleri ilk dönem, eski borçlardan dolayı hazinenin kara listesinde olduklarını belirten Güzelbey, şunları kaydetti:
     Bir tek kuruş borçlanamıyoruz. Peki, bu durumda tramvayı nasıl yapacağız diye düşündük. Ben 9 yıllık görevim süresince bir tek kuruş dış kredi almadım. Hem kimse vermiyor hem de hazine müsaade etmiyor. Hibe olarak aldığımız paralarda bile zorlandık. Hazine bu konuda son derece katı davranıyor. İyi ki de katı davranmış. Çünkü Türkiye bunun acısını geçmişte çok çekti ve enflasyon üç rakamlara çıktı, borç batağına düştü. Peki, biz ne yapalım, belediyenin imkanları da müsait değil. Ama bizim bu tramvayı da yapmamız lazım. Biz kendi imkanlarımızı ve İller Bankası gelirimizi ortaya koyduk.
    
     -250 milyon dolarlık tramvayı 47 milyon TLye yaptık-
    
     Kapı kapı dolaştıklarını ve en son Almanyanın Frankfurt kentinde çalışan bir tramvay bulduklarını ifade eden Güzelbey, ikili ilişkiler sayesinde bu tramvayları aldıklarını aktardı. Tramvayların eski model olduğunu ancak çalışır durumda bulunduğunu ifade eden Güzelbey, şöyle devam etti:
     Bu tramvayların renovasyonları için Berlinde bir firma bulduk. Bu firmalar bir tramvay için 500 bin Avro istediler. Biz sonra bu firmalara bir ekip yolladık ve onlardan bunun eğitimini aldık. Eskişehirde bir tamir vagon fabrikası vardı, TÜLOMSAŞ. Bu fabrika ile konuştuk ve anlaştık. Tramvayları Eskişehire getirdik ve burada yeniledik. Sadece teker ve kasası olan tramvayları baştan sona yeniledik. Yıllar sonra Frankfurttan üst düzey yetkili bir arkadaş geldi ve bizim Gaziantepteki tramvayları tanıyamadı.
     İlk etapta 15 kilometrelik bir tramvay hattı yaptıklarını ve bunun inşaatı, hattı, vagonu dâhil tüm masrafları ile 47 milyon TLye mal olduğunu belirten Güzelbey,Bize 250 milyon dolara mal olabilecek bir yatırımı biz 47 milyon TL ile tamamladık. Biz bu imkanlar ve projelerle belediyemizin bütçesine katkılar sağladık değerlendirmesinde bulundu.
    
     Muhabir: Yusuf Atlıhan
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER