Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yılı

Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yılı -Gelibolu Yarımadasında yer alan 57. Alay Şehitliğinde tören yapıldı -Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: -"98 yıl önce savaşanlar, bugün birbirlerinin kabri başında farklı milletlerin askerle


ÇANAKKALE (A.A) - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "98 yıl önce savaşanlar, bugün birbirlerinin kabri başında farklı milletlerin askerlerini saygıyla selamlıyorlarsa burada düşmanlıktan öte bir duygu, yaşama imkanını bulmuş demektir. O da milletlerin kardeşliğidir" dedi.
     Kılıç, Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadasındaki 57. Alay Şehitliğinde düzenlenen törene katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, "Şehitler Abidesindeki törende göndere çekilen bayraklar arasında Özgür Suriye Ordusu bayrağının bulunduğu" iddiasına ilişkin sorusu üzerine Kılıç, konu hakkında bilgisi olmadığını söyledi.
     Kılıç, pek çok milletin evlatlarının, burada toprağın kara bağrında yattığını dile getirerek, şöyle devam etti:
     "Bütün milletlerin neredeyse burada hatıraları var. Her millet, buradaki hatıralarını yaşamak ve yaşatmak hakkına sahip. Çanakkale bu anlamda farklı bir zenginliği bizlere yaşatıyor. Savaşanlar elbette ki savaştıkları an itibarıyla birbirine düşmandı. 98 yıl önce savaşanlar, bugün birbirlerinin kabri başında farklı milletlerin askerlerini saygıyla selamlıyorlarsa burada düşmanlıktan öte bir duygu, yaşama imkanını bulmuş demektir. O da milletlerin kardeşliğidir."
    
     -"Çanakkale, bir açık hava müzesi"-
    
     Başka ülkelerin askerlerinin, nereye ve niçin geldiğinin farkında olmadığını belirten Kılıç, topraklarını işgal ettirmek istemeyen, bağımsızlığını sonsuza kadar yaşatmaya çalışan bir halkla karşılaştıklarını belirtti.
     Kılıç, savaşmaya gelenlerin, hangi amaç için burada bulunduklarını zaman içinde fark ettiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     "Savunmadaki Türk halkının refleksine, sonsuza kadar yaşatılacak bir saygı beslediler. Çanakkale böyle bir zenginlik. Dünyanın başka yerinde böyle bir değer yok. Çanakkale, bir açık hava müzesi. Çanakkale, Türk gençleri açısından da milli, manevi duyguları yılın her günü tazeleyebileceğimiz ve nesillerimizi geleceğe imanla taşıyabileceğimiz bir motivasyon merkezi benim gözümde. Bu duygularla buraya gelenler, bu topraklardan çok şeyler alıp götürür, istifade ederler. Milli, manevi hissiyat adına tazelenir, geri dönerler. Herkesin bu duyguları yaşama zeminine ulaşmasını diliyorum."
    
     -Şehitlikteki tören-
    
     Çelenklerin bırakılması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan 57. Alay Şehitliğindeki törende konuşan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Personel Şube Müdürü Yarbay Hasan Turgut, Çanakkale Kara Savaşlarının, başarılarla dolu olduğunu söyledi.
     Turgut, 25 Nisan 1915teki muharebede bin 731 şehit, 543 kayıp olmak üzere 2 bin 274 personelini yitiren "Kahraman 57. Piyade Alayı"nın, personel takviyesiyle aylarca ateş hattında kalarak görevine devam ettiğini anımsattı.
     Şehitlere seslenen Turgut, şöyle konuştu:
     "Sizlerle gönül bağlarımızı tazelediğimiz bu müstesna günde huzurlarınızda sizlere saygı, minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Yattığınız bu topraklarda rahat uyuyunuz. Biliniz ki manevi varlığınızdan güç alan ve dünya var oldukça vatanını koruma idealini kendisine görev edinmiş olan bizler, yurda hizmet aşkımızı sizlerin anılarında ve asil ruhlarında buluyoruz. Söz veriyoruz ki hiçbir gücün yok edemeyeceği ulusal ve manevi gücümüz, sonsuza dek yaşayacaktır. Zaferleri ve mazisi insanlık tarihiyle başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri, Vatan sana canım feda diyen Mehmetçikler, Vatan sağ olsun diyen analar var oldukça dünyanın sayılı güçlerinden biri olarak yüce ulusumuzun ve vatanımızın bekası ile bölgesindeki barış ve huzurun güvencesi olmaya devam edecektir."
     Daha sonra, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Şehitlik Defterini imzaladı.
     Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt tarafından dua ettirilmesinin ardından şehitlik ziyareti ve mezar taşlarına karanfiller bırakılmasıyla tören sona erdi.
     Törene, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Jonathan Coleman, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Ferit Güler, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ile gaziler ve izciler katıldı.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER