Cumhuriyetimiz 89 yaşında

Cumhuriyetimiz 89 yaşında -29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Van, Bitlis, Muş ve Hakkaride düzenlenen törenlerle kutlandı


VAN (A.A) - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Van, Bitlis, Muş ve Hakkaride düzenlenen törenlerle kutlandı.
     Kutlamalar çerçevesinde Van Valiliği önünde başlayan tören, katılımcıların tören alanındaki yerini almasıyla başladı. Vali Münir Karaloğlu, Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkan Vekili Sabri Abinin vatandaşların bayramını kutlamasıyla devam etti.
     Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Vali Karaloğlu, yaptığı konuşmada, geçen yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını yaşanılan deprem nedeniyle buruk bir ortamda geçirdiklerini, bu yıl ise deprem yaralarının sarılmasıyla kutlamaların mutlu şekilde gerçekleştiğini söyledi.
     Bir asır önce bağımsızlığı elinden alınmaya çalışılan bir milletin, bir bütün olarak girdiği mücadele sonucu vatan toprağını kimseye vermediğini vurgulayan Karaloğlu, şöyle konuştu:
     Bu sayede milli mücadele zaferle sonuçlanmış, 29 Ekim 1923te de cumhuriyet ilan edilmiş, ülkemiz ve insanımıza en çok yakışan yönetim sistemi kabul edilmişti. Cumhuriyet rejimi, yalnızca ülkemizin ve insanımızın değil, aynı zamanda dünyanın ve insanlığın da en doğru tercihi ve en önemli kazanımıdır. Zira cumhuriyet tüm insanlığa onurlu bir yaşam hakkı sunar. Tarih göstermiştir ki din, dil, ırk, mezhep ve coğrafi ayrılık olmaksızın herkesin etrafında kenetlenebileceği en güçlü dayanak, en büyük ortak payda ve en doğru yönetim biçimi cumhuriyettir. Aramıza nifak tohumları sokmak isteyenlere de bu vesile ile diyoruz ki, hiç kimse ve hiçbir güç bizleri ayıramaz, bizler biriz, bütünüz, aynı ağacın farklı dalları, aynı desenin farklı renkleri, aynı elin farklı parmaklarıyız. Dün olduğu gibi bugün de yarın da kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz.
     Vali Karaloğlunun konuşması sonrası resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve halk oyunları gösterisiyle devam eden tören, asker ve öğrencilerin geçişiyle son buldu.
     Törene Vali Yardımcıları Atay Uslu, Mehmet Yüzer, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, vatandaş ve öğrenciler katıldı.
    
     -Hakkari-
    
     Hakkari Şehir Stadyumunda düzenlenen törende de Vali Orhan Alimoğlu ile Dağ ve Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral Muzaffer Sönmez, öğrenci, vatandaş ve askerlerin bayramını kutladı.
     Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşan Vali Alimoğlu, Tarihte çok derin ve şerefli izler bırakmışız. Türkiye Cumhuriyeti, millet, hürriyet ve istiklalimizin ifadesi olmuştur. Geçen 89 yılda büyük işler yapılmış, çok yol alınmıştır. Bize düşen kendimizi, ilimizi, ülkemizi, dünyayı iyi tanıyarak bugün yapılması gerekenleri en güzel şekilde yapmak, söylenmesi gereken en güzel sözleri şiir gibi söylemektir dedi.
     Konuşma sonrası çeşitli spor dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere, Alimoğlu ve Sönmez tarafından ödülleri verildi.
     Kutlamalar, halk oyunları gösterisi ve kutlamalar öğrenci ve askerlerin geçişiyle sona erdi.
     Törene Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Kaya, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mahmut Çağlayan, Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, Hakkari Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Yaşar ve vatandaşlar katıldı.
    
     -Muş-
    
     Vali Ali Çınarın, makamında tebrikleri kabulü ile başlayan kutlamalar, İstasyon Caddesindeki tören alanında devam etti.
     Vali Çınar, yaptığı konuşmada, cumhuriyetin, insan hak ve özgürlüklerini de güvence altına alarak, kendini ifade edebilmesine ve demokrasinin nimetlerinden en üst seviyede faydalanılmasına imkan sağladığını belirterek, Ülkemiz, kurulduğu tarihten bugüne, Atatürkün yurtta sulh, cihanda sulh prensibiyle huzur içerisinde, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda yoluna devam etmektedir diye konuştu.
     Çınarın konuşması sonrası Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tekvando takımı gösteri yaptı. Çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara ödüllerinin verilmesi ile devam eden etkinlikler, resmi geçit töreni ile sona erdi.
    
     -Bitlis-
    
     Bitliste, Vali Veysel Yurdakul, İl Jandarma Komutanı Albay Enver Aydın ile Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ve protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.
     Cumhuriyet Meydanında devam eden törende Vali Yurdakul, İl Jandarma Komutanı Albay Aydın ve Belediye Başkanı Alaydın, öğrencileri ve protokol üyelerini selamlayarak bayramlarını kutladı.
     Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından tören, öğrencilerin okuduğu şiirler ve halk oyunları ekibinin gösterisi ile sürdü.
     Vali Yurdakul, törende yaptığı konuşmada, Kurban Bayramının ve Cumhuriyet Bayramının devlete, millete hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.
     Yurdakul, içinde bulunduğu coğrafyada kendi ayakları üzerinde duran ve bölgesinde parlayan bir yıldız olan Türkiye Cumhuriyetinin, gençleriyle, çocuklarıyla, esnafıyla hedefine ortak duygu, ortak düşünce ve ortak inançla hızla ve azimle ilerlediğini kaydetti.
    
     Muhabir: Ekip / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Cumhuriyetimiz 89 yaşında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER