Doğuda kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi

Doğuda kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi -Muş Barosu avukatlarından Yılmaz: -Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kız çocukları başlık parası karşılığında erken yaşlarda evlendiriliyor


MUŞ (A.A) - Muş Barosu avukatlarından İrem Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, kız çocuklarının başlık parası karşılığında erken yaşlarda evlendirildiğini belirtti.
     İrem Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede erken yaşta yapılan evliliklerin, toplumsal bir sorun olarak değerlendirildiğini söyledi.
     Erken yaşta yapılan evliliklerin, bölgede gelenek ve görenek haline geldiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
     Ataerkil ve geleneksel toplum yapısı, erken yaşta evlilikleri normalleştirmiş ve meşrulaştırmıştır. Halen ülkede yapılan her 4 evlilikten biri, bazı bölgelerimizde ise 3 evlilikten biri çocuk yaştaki evlililiklerdir. Ülkemizde hem erkek hem de kız çocukları için erken evlilik söz konusu. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi, kızlar açısından daha ciddi sakıncalar doğuruyor. Çünkü erken yaşta yapılan evlilikler, kadınların toplumdaki eşitsiz konumunu güçlendirmekte, hayat tercihlerini azaltmakta, özgürlüklerini kısıtlamakta, hayata bakış açılarını geriletmekte ve onların geleceğe dair hayallerini de yok etmektedir. Bu nedenle erken yaşta yapılan evliliklerin insan hakkı ihlali olduğunu düşünüyoruz.
     Yılmaz, başlık parasının özellikle Doğu ve Güneydoğuda yaygın bir gelenek olduğunu bildirerek, başlık parasının bazı yörelerde ağırlık, başlık, ana hakkı ya da süt parası olarak adlandırıldığını ifade etti.
     Başlık parasının hukukta hiçbir karşılığının olmadığını, hukuka ve uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
     Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kız çocukları başlık parası karşılığında erken yaşlarda evlendiriliyor. Kızın iradesi dışında bir eşya gibi alınıp satılması anlamına gelen başlık parası, bize esaret ve insan ticaretini hatırlatmaktadır. Çünkü bir eşya gibi alınan kızın hiçbir söz hakkı olmadığı gibi, o eşya artık erkeğin ailesinin mülkiyetindedir. Bu geleneğin kaldırılması tamamen mümkün olmazsa da toplumun refahının artmasına paralel olarak bunun azalacağını düşünüyoruz.
     Kişilerin bir mal veya eşya gibi alınıp satılmasının, insan onuruna ve haysiyetine aykırı olduğunu ifade eden Yılmaz, feodal sistemlerde kız çocuklarının hiçbir söz hakkı ve özgürlüğünün olmadığını, bunun toplum açısından yüz kızartıcı bir durum olduğunu dile getirdi.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Doğuda kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER